Un oficial palestinian a fost ucis miercuri in confruntari cu militari israelieni, in timpul unei manifestatii, in Cisiordania ocupata, potrivit unor surse medicale si din domeniul securitatii, citate de AFP.

Ziad Abu Ein, insarcinat cu dosarul colonizarii in cadrul Autoritatii Palestiniene (AP), a decedat dupa ce a fost lovit la nivelul pieptului de catre militari, in timpul unui mars de protest in satul Turmus Ayya, in apropiere de Ramallah, a anuntat o sursa palestiniana din domeniul securitatii.

Presedintele palestinian Mahmoud Abbas a denuntat "atacul brutal care a provocat moartea" lui Ziad Abu Ein. Este un "act barbar, care nu poate fi nici acceptat si nici tolerat", a declarat Abbas, potrivit agentiei oficiale WAFA. El a decretat trei zile de doliu si a anuntat deschiderea unei anchete.

Oficialul palestinian a "murit ca un martir dupa ce a fost lovit in zona pieptului", a declarat Ahmed Bitawi, directorul spitalului din Ramallah, scrie MEDIAFAX.

Potrivit unui fotograf al AFP aflat la fata locului, oficialul palestinian se afla printre cei aproximativ 300 de manifestanti care se indreptau spre colonia Adei Ad, cu intentia de a planta maslini. Manifestantii au fost arestati la un punct de control de militarii israelini, care au inceput sa traga cu gaze lacrimogene.

Manifestantii au continuat sa inainteze spre cordonul format de militari, iar, in acel moment, trei militari l-au lovit brutal pe Ziad Abu Ein la nivelul pieptului. Kamal Abou Safaka, colaborator al lui Ziad Abu Ein, a anuntat ca oficialul a fost lovit cu o arma. Dupa cinci minute, Ziad Abu Ein s-a prabusit in iarba, cu mana la piept. Un militar israelian a incercat sa-i acorde primul ajutor, iar ulterior oficialul palestinian a fost transportat la spital, unde a murit.

Armata israeliana a anuntat ca analizeaza informatiile in legatura cu acest caz. Dupa moartea oficialului palestinian, gruparea islamista Hamas, care controleaza Fasia Gaza, a cerut Autoritatii Palestiniene sa opreasca orice cooperare in domeniul securitatii cu Israelul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.