Secretarul general al Consiliului Europei Thorbjoern Jagland a salutat miercuri publicarea raportului Senatului american despre CIA, apreciind ca acesta confirma concluziile organizatiei paneuropene si Curtii Europene de Drepturilor Omului, relateaza AFP.

Raportul coplesitor al Senatului american despre recurgerea de catre CIA la tortura in lupta impotriva Al-Qaida "confirma rapoartele precedente si concluziile CoE si CEDO cu privire la incalcari grave ale drepturilor omului in Europa", a relevat el intr-o declaratie trimisa AFP. Jagland a "salutat transparenta raportului Senatului american si declaratia clara a presedintelui american cu privire la faptul ca aceste metode apartin trecutului".

Raportorul elvetian CoE Dick Marty a efectuat inca din 2005 o ancheta cu privire la inchisori secrete CIA, scrie MEDIAFAX.

In decembrie 2012, Macedonia a fost sanctionata de catre CEDO, bratul juridic al CoE, pentru responsabilitatea pe care a avut-o in calvarul lui Khaled el-Masri.

Acest german de origine libaneza a fost arestat in Macedonia la sfarsitul lui 2013 si a fost predat unor agenti americani care l-au batut, drogat si apoi inchis timp de cinci luni in Afganistan, pentru ca-l suspectau in mod eronat ca avea legaturi cu Al-Qaida.

CEDO examineaza in prezent recursul Poloniei impotriva condamnarii sale, in iulie, pentru "complicitate" la tortura la care au fost supusi pe teritoriul polonez un palestinian si un saudit, dupa care au fost transferati la centrul militar american de detentie de la Guantanamo Bay (Cuba).

Dezbaterea cu privire la tortura a fost relansata marti in Statele Unite de catre un raport al Senatului american, potrivit caruia CIA a supus zeci de detinuti suspectati de legaturi cu Al-Qaida unor interogatorii violente, dar ineficiente - dupa atentatele de la 11 septembrie 2001 - si a mintit marele public.

"Nicio natiune nu este perfecta", a declarat presedintele Barack Obama. "Dar una dintre fortele Americii este vointa noastra de a ne infrunta in mod deschis trecutul, de a face fata imperfectiunilor noastre si de a ne schimba pentru a ne imbunatati", a adaugat seful statului american.

Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.