Romania ar aparea pe lista inchisorilor secrete ale CIA, in centrul de detentie deschis pe teritoriul Romaniei fiind interogati mai multi prizonieri ai Agentiei Centrale de Informatii suspectati de legaturi cu grupari teroriste, relateaza Washington Post.

In versiunea publica a raportului Comisiei de Informatii din Senatul SUA privind programul de interogare al CIA sunt secretizate o serie de informatii, inclusiv tarile in care ar fi existat inchisori secrete ale Agentiei Centrale de Informatii, scrie Washington Post, adaugand ca detalii din document permit decodarea acestor centre de detentie.

Potrivit Washington Post, in raport sunt mentionate inchisori din cinci tari: Polonia, Romania, Lituania Afganistan, Thailanda, acestea fiind desemnate prin culori. Astfel, presupusa inchisoare secreta a CIA din Romania figureaza drept "detention site black", pentru Polonia este folosit albastru, pentru Lituania violet, pentru Thailanda verde, iar pentru Afganistan, unde ar fi existat mai multe inchisori, sunt folosite patru culori, scrie MEDIAFAX.

Versiunea publica a raportului care cuprinde doar 528 de pagini din cele aproximativ 6.700 de pagini ale documentului arata ca in unele cazuri CIA a oferit milioane de dolari unor oficiali pentru a permite deschiderea unor inchisori CIA pe teritoriul tarilor lor. Presupusa inchisoare din Romania este mentionata in mai multe randuri.

In raport se arata ca CIA a decis amplasarea unor centre de detentie in Romania si Lituania in 2002 si 2003, iar primii detinuti ai CIA ar fi ajuns in inchisoarea din Romania in toamna anului 2003. Janat Gul, considerat un colaborator apropiat al liderilor al-Qaida, ar fi fost unul dintre prizonierii interogati la inchisoarea din Romania. In aprilie 2005, cel care conducea centrul de detentie din Romania raporta ca acesta nu este un colaborator al retelei teroriste, ci "mai degraba un taran putin educat cu o viziune foarte simpla asupra vietii". "A incercat sa castige ceva bani prin munca putina, astfel ca a fost convins ca usurinta sa transporte oameni si sa faca comisioane pentru persoane de pe lista noastra", mai raporta seful centrului de detentie, precizand ca Janat Gul n-a avut acces la genul de informatii dorite de CIA.

Citeste si:
CIA a avertizat că Putin ar putea folosi arme nucleare dacă se...
CIA a avertizat că Putin ar...

Hassan Ghul, prins in ianuarie 2004 in regiunea kurda a Irakului, a stat doua zile la o inchisoare CIA din Afganistan dupa care ar fi fost transferat in Romania, unde ar fi fost supus tehnicilor de interogare ale Agentiei, fara a oferi insa noi informatii, dupa ce in Afganistan oferise o serie de detalii privind activitatile Al-Qaida din Pakistan.

La centrul din Romania ar fi ajuns, in mai 2005, si Abu Faraj al-Libi, considerat de CIA ca fiind al treilea in ierarhia al-Qaida, cu un rol important in actiunile retelei la nivel global, inclusiv in planificarea unor atacuri pe teritoriul american. Desi a fost supus tehnicilor de interogare ale CIA, al-Libi nu a oferit informatii importante, anul urmator fiind transferat la Guantanamo.

In 2005, seful centrului din Romania, unde erau adusi detinuti importanti, se plangea de faptul ca ii sunt trimisi ofiteri fara experienta astfel ca informatii obtinute sunt "mediocre" sau "inutile". In acel an, unul dintre prizonierii din Romania era Abd al-Rahim Hussayn Muhammad al-Nashiri, care fusese anterior si in alte centre de detentie ale CIA.

Citeste si:
Zelenski i-a cerut lui Biden să desemneze Rusia „stat sponsor al...
Volodimir Zelenski i-a cerut...

In 20 aprilie 2011, Departamentul de Aparare al SUA a anuntat ca Abd al-Rahim al-Nashiri a fost acuzat, in temeiul Legii comisiilor militare (Military Commissions Act) din 2009, printre altele pentru "omucidere cu incalcarea dreptului razboiului" si de "terorism" pe baza faptului ca ar fi fost unul dintre lideri in atacul impotriva navei USS Cole din Yemen din 12 octombrie 2000, atac in urma caruia au murit 17 marinari americani si alti 40 au fost raniti, si in atacul impotriva petrolierului francez MV Limburg din Golful Aden din 6 octombrie 2002, in urma caruia a murit un membru al echipajului.

In aprilie 2012, al-Nashiri s-a adresat instantei, reclamand Romania si Bulgaria la CEDO. El a sustinut in plangerea de la CEDO ca, dupa transferul sau din Polonia, a fost tinut in detentie secreta, inclusiv intr-o o inchisoare CIA din Bucuresti, numita "Bright Light", intre 6 iunie 2003 si 6 septembrie 2006, cand a fost transferat la Guantanamo Bay. Al-Nashiri spune ca locul unde a fost detinut la Bucuresti era subsolul unei cladiri guvernamentale, lucru pe care l-a aflat in 8 decembrie 2011.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

In plangerea catre CEDO se indica o serie de zboruri care ar fi avut la bord detinuti CIA, intre 6 iunie 2003 si 6 iunie 2006 cand s-ar fi realizat transferurile lor.

Pe 7 februarie 2013, Parchetul instantei supreme anunta ca investigatia autoritatilor romane privind plangerea sauditului Abd al-Rahim Hussayn Muhammad al-Nashiri care reclama detinerea intr-o inchisoare CIA din Romania se afla in faza actelor premergatoare.

Faptul ca Romania a gazduit o inchisoare secreta a CIA (black site) a fost facut public prima data de Human Rights Watch pe 6 noiembrie 2005. Un raport al Consiliului Europei din 2006 a confirmat "ca existenta unei instalatii secrete de detentie poate fi presupusa in Romania" si a constatat ca Romania poate fi trasa la raspundere pentru complot cu programul CIA de detentie si extradari extraordinare, potrivit raportului "Globalizing Torture" dat publicitatii pe 5 februarie 2013 de Open Society Justice Initiative.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Intrebat marti seara, la Digi24, daca se teme de dezvaluiri legate de detinuti in inchisori americane pe teritoriul Romaniei, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a precizat cava citi "cu atentie" raportul. "Am inceput deja sa rasfoiesc primele pagini, are 480 de pagini, poate va fi mai dificil de parcurs intr-un interval foarte scurt si sigur sunt foarte curios si eu ce exista acolo. Dupa cum stiti a exista in Romania un exercitiu de ancheta parlamentara care a concluzionat ca nu exista ... a existat o comisie de ancheta care si-a desfasurat activitatea cu cercetari, studii, si-a facut treaba", a declarat Aurescu.

Intrebat daca are incredere in verdictul comisiei parlamentare, ministrul a spus: "Pana la orice proba contrarie evident ca acest raport este unul care ramane in continuare foarte valabil. Nu pot sa ma pronunt in niciun fel ipotetic pentru ca in diplomatie am invatat un lucru: trebuie sa vedem probele".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.