Ultimul francez tinut ostatic in strainatate, Serge Lazarevic, in varsta de 51 de ani, a fost eliberat marti in Sahel si a declarat ca se simte "in forma" in pofida a trei ani de captivitate, relateaza AFP.

"Am pierdut aproximativ 20 de kilograme, (...) dar sunt in forma", a declarat el in cursul serii de marti dupa o intalnire cu presedintele Nigerului, Mahamadou Issoufou, la palatul prezidential de la Niamey.

Imbracat in camasa neagra si pantaloni bej, fostul ostatic era zambitor in momentul strangerii mainii cu presedintele Issoufou, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea publica din Niger.

"Nici nu iti da impresia ca se intoarce dintr-o incercare atat de dura", a apreciat ministrul de Externe al Nigerului, Mohamed Bazoum, intervievat de postul de televiziune France 24.

Presedintele francez François Hollande a anuntat marti la pranz eliberarea lui Serge Lazarevic. "Ultimul nostru ostatic, Serge Lazarevic, este liber", "Franta nu mai are niciun ostatic, in nicio tara din lume", s-a felicitat seful statului francez.

Franco-sarbul Serge Lazarevic a fost eliberat in regiunea Kidal, in nordul Mali, insa nu se stie cand anume si daca s-a platit vreo rascumparare.

Dupa o scurta trecere pe la Niamey, unde fiica sa a venit sa-l intalneasca, el va fi primit de presedintele Hollande la intoarcerea in Franta, unde urmeaza sa ajunga miercuri dimineata, in jurul orei 06.30 GMT (08.30, ora Romaniei), potrivit Presedintiei franceze.

Serge Lazarevic a fost rapit de catre barbati inarmati intr-un hotel din Hombori, in Mali, la 24 noiembrie 2011, alaturi de un alt francez, Philippe Verdon, care il insotea intr-o "calatorie de afaceri". Acesta din urma a fost gasit mort in iulie 2013.

AQMI, care a revendicat rapirea celor doi barbati, i-a acuzat ca sunt agenti ai serviciilor franceze de informatii.

Serge Lazarevic a aparut la 17 noiembrie intr-o inregistrare video difuzata de AQMI in care spunea in franceza ca se simte bolnav si viata ii este pusa in pericol, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
A murit mama lui Cătălin Bordea: „Am avut un an greu”
A murit mama lui Cătălin...

François Hollande le-a multumit "autoritatilor din Niger si Mali", care au colaborat la aceasta eliberare, in special presedintilor celor doua tari, Mahamadou Issoufou (Niger) si Ibrahim Boubacar Keïta (Mali), salutand "angajamentul personal" de care au dat dovada.

Un "lung calvar s-a incheiat, o viata reluata. Usurare imensa pentru Serge Lazarevic", a apreciat intr-o postare pe Twitter premierul francez Manuel Valls.

"Franta nu mai are ostatici si nici nu mai trebuie sa aiba, ceea ce presupune o mare vigilenta. Ceea ce presupune, de asemenea, o mare protectie a intereselor noastre"
, a subliniat presedintele Hollande.

Oficial, Franta nu plateste direct rascumparari, dar nu exclude, la fel ca alte state europene, sa ofere bani unor tari terte. Aceasta practica a fost denuntata de Statele Unite.

Citeste si:
Iubita lui Liviu Dragnea, în culmea fericirii:„Mă duc să îmi iau...
Irina Tănase, iubita lui...

Trei straini - un suedez, un olandez si un sud-african - sunt in prezent detinuti ostatici in Sahel de AQMI. Ei au fost rapiti pe 25 noiembrie 2011 la Tombouctou, in nordul Mali.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.