Parasutistul Ionel Boeru, care a descoperit ca o msiune pentru care s-a oferit voluntar era executia sotilor Ceausescu, a declarat pentru The Guardian ca inca mai este "nervos" cand vorbeste despre acest lucru, ca "este mai greu sa ucizi oameni neinarmati" si ca nu doreste nimanui aceasta experienta.

Mainile lui Boeru tremura usor in timp ce vorbeste despre ziua in care i-a impuscat pe dictatorul Nicolae Ceausescu si pe sotia acestuia, Elena Ceausescu, in spatele unei toalete, intr-o curte, pe un frig teribil, scrie Emma Graham-Harrison, semnatara acestui interviu.

De Craciun, in 1989, el a asigurat paza la procesul-spectacol melodramatic al cuplului, i-a escortat afara, in timp ce Ceausescu canta Internationala, iar mai putin stapana pe sine sotia sa tipa expresii obscene la adresa unui sergent batjocoritor, i-a aliniat in fata unui zid si i-a mitraliat cu gloante de Kalasnikov. Totul s-a intamplat atat de rapid, incat un jurnalist militar care a inregistrat video procesul a apucat sa filmeze doar ultima rafala de gloante si cadavrele deja cazute la pamant. Insa aceste cateva secunde i-au umbrit toata viata parasutistului, imbartanit acum, scrie The Guardian, potrivit MEDIAFAX.

"Sunt inca nervos atunci cand vorbesc despre asta", declara el, jucandu-se cu un pahar de coniac. "Am curmat doua vieti. Este mare lucru. In razboi este OK, dar cand omori oameni neinarmati este mai dificil. Nu-i doresc nimanui asa ceva, chiar daca meseria mea este sa omor oameni", adauga el.

Solid, cu mustata si alert in inregistrarea video a procesului, a devenit un bunic plinut care nu regreta ca a pus capat definitiv regimului de frica al lui Ceausescu, saraciei si lipsurilor. Familia sa se afla printre milioanele de familii persecutate, scrie Graham-Harrison. "Bunicul meu era preot, un liberal, a fost inchis mult timp din viata lui", spune Boeru, adauagand ca "a fost cu adevarat fericit dupa aceste evenimente, fericit ca regimul s-a schimbat, ca Ceausescu a murit, si mi-a spus «Nu-ti face griji, iau toate pacatele tale asupra mea»".

Citeste si:
„Podul Unirii”, primul construit în Maramureș de la Revoluție...
„Podul Unirii”, primul...

Sa fii unul dintre cei mai faimosi calai din secolul trecut are un pret, comenteaza The Guardian, adaugand ca acest lucru l-a costat intimitatea, pacea si casatoria cu o femeie ingrijorata de renumele sau infiorator. Boeru crede ca gloantele sale i-au ucis pe Ceausesti, pentru ca, atunci cand a inceput sa traga, unul dintre cei trei membri ai plutonului de executie a ramas "paralizat" timp de cateva secunde, iar al doilea a uitat sa-si puna arma pe automat, tragand doar cateva focuri, pe rand.

Cuplul, "inca foarte infragostit", a cerut sa moara impreuna, ca o sfidare fata de sentinta, care prevedea executia separat. El le-a acordat ultima dorinta si se consoleaza ca i-a ucis inainte sa-si piarda controlul, noteaza Graham-Harrison. "I-am impuscat foarte repede. Simt ca i-am ajutat sa moara cu semnitate", spune Boeru, adaugand ca se astepta sa simta bufnitura unor gloante in spate, cateva secunde mai tarziu, de la o mitraliera asezata in spatele lor, care "sa-i curete" pe oamenii responsabili de indrazneata executie.

Citeste si:
SUA: Un fost militar american ucis în Ucraina
SUA: Un fost militar american...

Romani din generatia sa, educati in spirit comunist la scoala si de cruzimea umana in viata de zi cu zi, nu sunt impresionati de pretul tulburarii politice, comenteaza publicatia. "Orice revolutie cere sange. Iar revolutia isi devoreaza eroii. Nu poti sa uiti asta", afirma el zambind.

Boeru avea 31 de ani si era ofiter intr-o unitate de elita de parasutisti atunci cand s-a oferit voluntar pentru o misiune "misterioasa" de Craciun. Au primit ordinul cu doar cateva minute inainte sa-l intalneasca pe Nicolae Ceausescu, "imbibat" in apa de colonie, care fusese conducatorul absolut pana in urma cu cateva zile. "Ministrul m-a intrebat «capitane, poti sa faci asta?». I-am spus «da». ce puteam sa spun?", povesteste el.

Romania se afunda in haos, unul dintre ultimele state-satelit din estul Europei care isi dadea jos conducerea comunista. Unitatea lui Boeru a urmarit desfasurarea revolutiei, in secret, la postul Radio Europa Libera, alintat "soparlita", probabil din cauza ca era interzis, dar reusea sa se strecoare prin crapaturile din edificiul propagandei, comenteaza The Guardian. Pe 21 decembrie, toata unitatea a fost obligata sa jure credinta fata de omul pe care Boeru avea sa-l execute. "Ne-au pus sa semnam o declaratie prin care dezavuam ceea ce se intampla si juram sa-l sustinem si protejam pe Ceausescu", isi aminteste el.

Citeste si:
Adevărata cauză a morții lui Ion Dolănescu
Adevărata cauză a morții lui...

In ziua urmatoare priveau socati cum cladirea gri a Comitetului Central, sediul partidului comunist, era cucerita de catre protestatari, iar Ceusescu si sotia sa fugeau cu elicopterul. "Soldatii plangeau de fericire, persoane despre care credeai mai inainte ca sunt de acord cu regimul intru totul erau coplesite de emotie. Ne-am luat alcoolul ascuns, un coniac foarte prost, si am baut", continua Boeru.

Apoi, timp de mai multe zile, au asteptat in cazarma, plictisiti dat tensionati, scrie ziarul. "Imagineaza-ti (ce-ar fi) sa-l pot impusca pe Ceausescu. Daca as pune mana pe el, ce i-as face", i-a spus un prieten lui Boeru in Ajunul Craciunului. Era Dorin Cirlan, iar chiar a doua zi s-a oferit voluntar sa faca parte din plutonul de executie.

A fost o dorinta de rau augur, pentru ca, la zborul inapoi de la locul procesului, elicopterul era intesat cu procurori, judecatori si gradati de rang inalt, comenteaza publicatia. "Nu era loc in elicopter, asa ca Cirlan a fost nevoit sa stea pe cadavre, iar el este cel mai traumatizat", spune Boeru. "Toata lumea voia sa fie in locul nostru atunci. Acum nu mai vrea nimeni", adauga el

Citeste si:
Olena Zelenska, despre primele luni de război: „Am avut senzația că...
Olena Zelenska, despre...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.