Mii de filipinezi se refugiau vineri in biserici, scoli si alte locuri din calea taifunului Hagupit, care se apropie de arhipelag, afectat frecvent de intemperii care provoaca dezastre, relateaza AFP.

Furtuna, care ar fi cea mai importanta din Filipine in acest an, ar putea atinge sambata sau duminica regiunile central-estice ale arhipelagului devastate in urma cu un an de "supertaifunul" Haiyan. Agentiile meteorologice au opini divergente cu privire la traiectoria acesteia.

Pana la impact, locuitorii urmeaza sfaturile autoritatilor si se pun la adapost.

Regiunile din partea central-estica a tarii nu s-au refacut inca de pe urma trecerii taifunului Haiyan, care a atins Filipinele pe 8 noiembrie 2013, omorand peste 7.350 de persoane. Format in Oceanul Pacific, Haiyan era insotit de cele mai violente rafale de vant inregistrate vreodata pe uscat si de valuri uriase care au maturat litoralul.

La Tacloban, unul dintre orasele cele mai dur afectate de Haiyan, sute de persoane s-au refugiat vineri intr-un gimnaziu.

"Ne-am invatat lectia cu Haiyan", a declarat Rita Villadolid, in varsta de 39 de ani. "Toata lumea este paralizata de frica", a adaugat ea.

Alti locuitori s-au adunat in scoli si biserici, considerate cladirile cele mai solide din oras. Cei mai norocosi s-au cazat la hotel.

Potrivit Agentiei Nationale de Meteorologie Pagasa, taifunul urmeaza sa provoace rafale de vant de 215 kilometri pe ora si valuri uriase.

Impactul taifunului urmeaza sa fie resimtit pe o fasie de 700 kilometri latime si sa atinga 55 din cele 85 de provincii din tara.

Insa agentii nationale si straine preconizeaza traiectorii diferite. Potrivit Pagasa, ochiul ciclonului va trece peste provinciile orientale Samar si Leyte, afectate dur de Haiyan, dupa care se va indrepta catre centrul arhipelagului, scrie MEDIAFAX.

Centrul Comun de Supraveghere al Marinei americane a apreciat ca acesta va trece pe la nord de Samar, iar apoi oblic catre vest si va traversa Manila, in care traiesc 12 milioane de persoane.

Agentia americana l-a degradat vineri pe Hagupit, care trece de la statutul maxim de "supertaifun" la cel de taifun. Intensitatea rafalelor de vant ale acestuia au scazut de la 300 la 230 de kilometri pe ora, a adaugat Centrul de Supraveghere american.
Va fi, insa, cea mai importanta furtuna care atinge Filipinele de la inceputul anului.

Citeste si:
VIDEO Un oraș din Filipine, acoperit de cenușă în urma erupției...
VIDEO Un oraș din Filipine a...

Peste 100 de persoane au murit in iulie, in urma trecerii taifunului Rammasun.

Arhipelagul este afectat in mod regulat de intemperii care provoaca dezastre, media anuala fiind de 20 de taifunuri. Sute de locuitori mor, iar alte milioane sunt afectate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.