Franta, care isi ajuta productia cinematografica prin subventii si imprumuturi publice pentru filmele sale, a decis ca productiile care ofera onorarii prea mari unor vedete nu vor mai putea sa beneficieze de finantare publica.

Centrul National al Cinematografiei (CNC) din Franta, institutia publica responsabila cu finantarea filmelor, a adoptat o rezolutie care prevede ca, in cazul in care salariul propus unei vedete (actor, regizor, scenarist) depaseste un anumit procent din bugetul productiei, producatorul acelei pelicule nu va mai avea acces la programele de finantare automata sau selectiva administrate de CNC.

CNC-ul francez nu a dorit sa comenteze aceasta informatie, dar a confirmat ca o reuniune a Consiliului de Administratie a avut intr-adevar loc miercuri. Decizia nu va impiedica acordarea unor onorarii foarte mari, dar producatorii acelor filme vor trebui sa isi completeze finantarile din alte surse, nu de la CNC. Pentru filmele cu bugete cuprinse intre 7 milioane si 10 milioane de euro, onorariul maximal al unei vedete nu va putea sa depaseasca 5% din buget. Pentru bugetele mai mari de 10 milioane de euro, remuneratia maximala a fost fixata la 990.000 de euro.

Aceasta incadrare salariala, daca va fi confirmata, intervine la aproape un an dupa publicarea unui raport despre finantarea si productia de film, care viza, intre altele, limitarea "derivei" pentru anumite costuri, scrie MEDIAFAX.

Printre cele 50 de propuneri ale raportului figura necesitatea de a favoriza scaderea onorariilor vedetelor, considerate excesive, si diminuarea riscului comercial prin adoptarea unui sistem de calcul care va tine seama de numarul spectatorilor din sali si cifrele de afaceri generate de celelalte suporturi de difuzare. In urma cu doi ani, distribuitorul si producatorul de film Vincent Maraval a criticat in termeni duri cresterea exagerata a bugetelor de film si a onorariilor primite de anumite vedete, dar si modul de acordare a unor finantari de care ar beneficia doar "o minoritate" de productii.

Citeste si:
Cele mai așteptate filme ale anului 2023
Cele mai așteptate filme ale...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.