Putin, adeptul fortei militare pentru preluarea controlului unor bucati din tari vecine ca dominioane ale Kremlinului a pierdut duminica inca o fosta republica sovietica in pofida campaniei prin care voia sa-si instaleze clientii.

Rezultatul scrutinului inseamna continuarea drumului catre integrarea europeana - daca Putin nu recurge din nou la o agresiune armata, adauga ziarul american, care subliniaza ca, "acum, problema este daca presedintele rus va respecta optiunea alegatorilor". Rusia "ocupa deja o portiune din (Republica) Moldova, cunoscuta sub numele de Transnistria, unde a instalat un stat-marioneta ca cele din zonele ocupate in Ucraina si Georgia", noteaza publicatia. Oficiali rusi i-au amenintat pe moldoveni inainte alegeri ca ar putea avea loc pasi noi catre despartirea Transnistriei de Republica Moldova, iar Moscova promoveaza separatismul si in alta regiune - Gagauzia - si a sugerat ca poate intrerupte livrarile de gaze, adauga ziarul, in acest material, intitulat "Moldova spune «nu» lui Putin. Va auzi?".

"Liderii occidentali au fost surprinsi cand Putin a raspuns revolutiei prooccidentale din Ucraina lansand invazia militara sub acoperire a Crimeei si au fost surprinsi din nou cand Moscova a instigat la o insurectie armata in estul Ucrainei. Ei nu ar trebui sa fie surprinsi daca este lansata o agresiune similara impotriva (Republicii) Moldova", avertizeaza WP, subliniind ca deoarece "liderii si alegatori moldoveni s-au opus imperialismului lui Putin, este necesar ca guvernele occidentale sa fie pregatite sa faca acelasi lucru".

Alegerile legislative moldovene s-au incheiat, dar politicienii au mult de lucru pentru a forma o coalitie guvernamentala, comenteaza EURONEWS, apreciind ca socialistii prorusi s-au impus ca cel mai mare partid, dar probil ca nu vor reusi sa guverneze, avand in vedere ca partidele proeuropene de centru negociaza impartirea puterii.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

"Sunt foarte optimist si cred ca partidele proeuropene vor coopera chiar cu si stanga si vor decide care va fi directia tarii in viitor", a declarat in engleza un tanar pentru postul paneuropean cu sediul la Lyon. "Nu stiu daca vor putea sa formeze o coalitie, dar aceasta este speranta (Republicii) Moldova, mai ales a generatiei tinere. Vrem sa facem parte din UE pentru a avea un viitor in UE", a spus o tanara romanca. "Nu ar trebui sa pierdem ceea ce am obtinut pana acum in privinta relatiilor cu Estul, dar in acelasi timp trebuie sa incercam ca mergem catre Europa, insa nu cred ca vom reusi", a declarat o tanara vorbitoare de rusa. "Un scrutin ambiguu intr-o tara mica prinsa intre Rusia si UE", comenteaza THE ECONOMIST intr-un material intitulat "Moldovenii aleg cu greu Europa".

Citeste si:
Gheboasă a pornit de jos. Ce făcea pentru 84 de lei pe zi, pe...
Gheboasă a pornit de jos. Ce...

"Taras-grapis trei partide favorabile integrarii europene par sa fie cele care vor forma viitorul Guvern" moldovean apreciaza publicatia, care noteaza ca partidele s-au prezentat in termeni idelisti in campanie - tabara pro-Bruxelles trambitandu-si recentul Acordul de Asociere cu UE, iar cea pro-Moscova dragostea eterna fata de Rusia - insa nu au fost percepute de alegatori tocmai asa, si citand un politolog moldovean in opinia caruia alegatorii au perceput alegerile ca pe o alegere strategica intre "escroci proeuropeni si escroci prorusi".

Numerosi cetateni pun sub semnul intrebarii legtimitatea alegerilor, deoarece participarea partidului pe care planuiau sa-l voteze a fost blocata, apreciaza publicatia.

"Intr-o alta prestigitatie, a fost creat un asa-numit «partid-clona», al carui nume si simbol seamana cu ale partidului comunist dominant", scrie The Economist, care-l citeaza pe primarul proeuropean al Chisinaului Dorin Chirtoaca afirmand ca, in opinia sa, "clona" a fost creata de alti proeuropeni pentru a-i induce in eroare pe alegatorii in varsta. Formatiunea nu a trecut pragul electoral, dar daca aceste voturi (5%) ar fi fost acordate comunistilor proeuropenii ar fi pierdut alegerile.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Republica "Moldova este pregatita sa continue cursul proeuropean dupa alegeri", in pofida victoriei socialistilor, titreaza THE MOSCOW TIMES. "Principala veste buna este ca (Republica) Moldova isi va continua drumul catre Europa", il citeaza ziarul pe fostul presedinte al Parlamentului Marian Lupu, unul dintre liderii coalitiei de trei partide care a guvernat incepand din 2009. "Dorinta poporului de a trai in pace si a se integra in UE este o baza fundamentala pentru negocieri in vederea formarii unei noi coalitii", a adaugat el.

Moldovenii au votat constienti de razboiul separatist din estul Ucrainei, "declansat de imbarcarea Kievului in politici proeuropene similare" celor din tara lor, "indreptate catre o coliziune cu Moscova", comenteaza publicatia rusa, adaugand ca "desi Moscova nu si-a aratat pana acum disponibilitatea sa intervina, ca in Ucraina, si-a exprimat nemultumirea interzicand importuri de vin, legume si carne" din fosta republica sovietica, "a carei economie se bazeaza pe exporturi agricole".

Citeste si:
Wizz Air renunță, de la sfârșitul lunii octombrie, la zboruri spre...
Wizz Air renunță, de la...

Cele trei formatiuni proeuropene par ca au obtinut suficiente voturi pentru a prelua controlul in Parlament, in urma unui scrutin "umbrit de violentele care continua in Ucraina vecina" si in contextul in care tara, una dintre cele mai mici si sarace din Europa, a devenit alta "competitie intre Occident si Rusia intr-o fosta republica sovietica", apreciaza The New York Times (NYT). Ziarul american citeaza indemnul pe Twitter al vicepremierului rus Dmitri Rogozin adresat oficialilor moldoveni de a-si regandi pozitia prooccidentala in baza rezultatului alegerilor, dar si unele amenintari voalate ale acestuia dinainte de alegeri, ca intreruperea licrarilor de gaze, notand ca "formarea unui guvern urmeaza sa fie extrem de dificila si sa antreneze negocieri intense in saptamanile viitoare".

Victoria stransa obtinuta de partidele proeuropene in alegerile legislative moldovene reprezinta "o parare a incercarilor Rusiei de a mentine fosta republica sovietica pe orbita sa", comenteaza THE WALL STREET JOURNAL, adaugand ca scrutinul de duminica a fost perceput ca "un camp de lupta important in cea mai dura confruntare intre Occident í Moscova de la Razboiul Rece, declansata de interventia rusa in Ucraina".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.