Uniunea Europeana saluta organizarea alegerilor parlamentare din R.Moldova, asteapta formarea rapida a unui Guvern "inclusiv si responsabil" si o opozitie constructiva.

In acest comunicat emis de Serviciul European pentru Actiune Externa (SEAE), Inaltului Reprezentant UE pentru Politica Externa Federica Mogherini si comisarul insarcinat cu Politica de Vecinatate si Negocieri de Aderare Johannes Hahn afirma ca iau nota de declaratia OSCE potrivit careia scrutinul de duminica a fost "caracterizat de o larga optiune pentru alternative politice, bine administrat in general, desi excluderea unui concurent electoral cu putin inainte de ziua alegerilor a ridicat intrebari privind momentul si circumstantele".

UE "asteapta acum cu nerabdare atat formarea rapida a unui Guvern inclusiv si responsabil, cat si o opozitie constructiva", afirma Mogherini si Hahn citati in comunicat, adaugand ca Uniunea "este pregatita sa-si continue cooperarea apropiata cu Republica Moldova pe drumul catre transparenta, statul de drept si o economie de piata mai puternica".

"Un nou impuls pentru reforme va fi crucial pentru asocierea politica si integrarea europeana a Republicii Moldova", apreciaza vicepresedinta si comisarul, promitand ca Uniunea "va ramane un partener de incredere care va sustine efortul de reformare a tarii si va coopera pentru obtinerea tuturor beneficiilor Acordului de Asociere in interesul tuturor cetatenilor, indiferent unde traiesc".

Mogherini si Hahn reafirma de asemenea angajamentul Bruxelles-ului de a colabora cu viitorul Guvern in vederea unei "solutii pasnice globale" la conflictul transnistrean, in baza ssuveranitatii si integritatii teritoriale a tarii, cu acordarea unui "statut special Transnistriei".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.