Roberto Gomez Bolanos, supranumit "Chespirito", unul dintre cei mai iubiti actori de comedie latino-americani, cu o cariera de peste 40 de ani si cu fani din Spania pana in Argentina, a murit vineri, la varsta de 85 de ani.

Grupul de media mexican Televisa, pentru care Gomez Bolanos a lucrat in cea mai mare parte a carierei sale, a anuntat ca actorul a murit in statiunea maritima Cancun.

Presedintele mexican Enrique Pena Nieto a deplans, intr-un mesaj publicat pe platforma online Twitter, moartea "unui simbol a carui munca trece dincolo de generatii si de granite". Cunoscut drept "Chespirito", un joc de cuvinte care inseamna "Micul Shakespeare", pornind de la statura sa mica si numeroasele scenarii pe care le-a scris, Gomez Bolano a creat unele dintre cele mai longevive si apreciate personaje comice din America Latina. Show-ul sau, "El Chavo del Ocho", despre un copil naiv dintr-un cartier sarac, care locuieste intr-un butoi, este considerat de multi drept un element important care a ajutat Televisa sa devina o companie internationala de renume.

Roberto Gomez Bolanos a mai fost cunoscut pentru personajul El Chapulin Colorado (Lacusta rosie, n.r), un erou stangaci, imbracat intr-o salopeta rosie, cu o pereche de pantaloni scurti galbeni purtati peste aceasta, care a inspirat crearea lui Bumblebee Man (Omul Bondar, n.r.), personajul vorbitor de limba spaniola din serialul de desene animate american "Familia Simpson". Gomez Bolanos nu a mai inregistrat emisiuni noi din anii 1980, dar show-urile sale sunt difuzate si in prezent cu regularitate. In tinerete, Gomez Bolanos visa sa devina inginer si a ajuns actor de comedie din intamplare. Acesta scria scenarii pentru Televisa si a fost nevoit sa joace in locul unui actor care nu s-a prezentat la filmari, potrivit unei declaratii facute de Gomez Bolanos, in trecut, pentru Reuters.

Introducand in cultura populara a multor tari din America Latina o serie de expresii si lozinci, show-urile lui "Chespirito" au fost exportate in 90 de tari si traduse in zeci de limbi, de la japoneza la portugheza. Criticii lui spuneau ca spectacolele sale sunt repetitive, promoveaza folosirea incorecta a limbajului si incurajeaza hartuirea. Spre exemplu, copilul obez dintr-unul dintre spectacolele sale era tachinat si hartuit in mod constant din cauza dimensiunilor sale, scrie

Citeste si:
Românii din Italia vor să fie recunoscuți oficial drept minoritate...
Românii din Italia vor să fie...

Roberto Gomez Bolanos a realizat si cateva filme, a jucat in piese de teatru si a fost un microbist entuziast. Show-urile sale se desfasurau uneori pe stadioane pline pana la refuz. In ciuda varstei, "Chespirito" a mentinut mereu legatura cu fanii. In mai 2011, actorul si-a facut un cont pe platforma Twitter, devenind rapid una dintre cele mai urmarite vedete. Contul sau a ajuns sa fie urmarit de 6,61 milioane de persoane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.