Ministrul israelian de Externe, ultranationalistul Avigdor Lieberman, sugereaza ca Israelul sa ofere "stimulente financiare" cetatenilor israelieni de origine araba pentru ca ei sa paraseasca teritoriul Israelului si sa se stabileasca in viitorul stat palestinian.

Cetatenii israelieni de origine araba "care decid ca au identitate palestiniana pot renunta la cetatenia israeliana si deveni cetatenii viitorului stat palestinian", explica Lieberman, potrivit unui document al partidului sau Israel Beitenu publicat vineri. "Statul Israel ar trebui chiar sa incurajeze aceasta cu un sistem de stimulente financiare", a adaugat el. Textul partidului ultranationalist mai afirma ca acordul de pace ar putea fi durabil doar daca negocierile vor lua in calcul "schimburi de populatie araba din Israel contra teritorii".

Lieberman sustine de mai mult timp acest principiu, cu scopul de a asigura o "separare maxima" intre evrei si arabi in Israel. El pledeaza pentru retragerea cetateniei arabilor din Israel, care, in opinia sa, nu sunt suficient de "loiali" statului evreu. Luna trecuta, el i-a indemnat pe deputatii israelieni de origine araba sa paraseasca sistemul politic israelian.

Cei 1,7 milioane de cetateni israelieni de origine araba (20%), crestini si musulmani, sunt descendentii palestinienilor ramasi in Israel dupa crearea acestui stat in 1948. Ei denunta frecvent faptul ca sunt tratati ca cetateni de mana a doua. scrie MEDIAFAX.

Un proiect de lege adoptat duminica de Guvernul lui Benjamin Netanyahu prevede ca Israelul sa nu mai fie definit ca un "stat evreu si democratic", ci ca "statul national al poporului evreu". Parlamentul (Knesset) urmeaza sa se pronunte, in mai multe lecturi, asupra acestui text care, potrivit unora, institutionalizeaza discriminarea fata de populatia araba din Israel si slabeste caracterul democratic al acestui stat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.