Un tribunal egiptean a renuntat sambata la acuzatiile de complicitate la crima formulate impotriva fostului presedinte Hosni Mubarak, dupa moartea a sute de manifestanti in timpul revoltei din 2011 care a inlaturat regimul sau de la putere dupa 30 de ani.

Fostul presedinte a fost de asemenea achitat sambata de acuzatiile de coruptie formulate impotriva sa intr-un alt dosar. El va ramane insa in inchisoare pentru a ispasi o pedeapsa de trei ani de detentie in cadrul unui alt dosar de coruptie, scrie MEDIAFAX.

Anuntul verdictului dat de judecatorul Mahmud Kamel al-Rashidi a fost intampinat cu strigate de bucurie in sala de tribunal, iar cei doi fii ai lui Mubarak, de asemenea acuzati de coruptie, l-au sarutat pe frunte pe fostul presedinte, care s-a limitat la un zambet discret.

Acuzatiile impotriva lui Alaa si Gamal Mubarak au fost de asemenea abandonate, din cauza prescrierii faptelor. O parte din acuzatiile de coruptie care il vizau pe Hosni Mubarak erau legate de un caz de vanzare de gaze naturale egiptene Israelului, realizata sub pretul pietei. In procesul pentru complicitate la uciderea manifestantilor, alti sapte fosti oficiali din domeniul securitatii, intre care fostul ministru de Interne Habib al-Adly, au fost achitati de tribunal.

Peste 846 de persoane au fost ucise in timpul revoltei populare din 2011, care a durat 18 zile si in timpul careia manifestantii care cereau plecarea lui Mubarak au infruntat politia si au incendiat sectii de politie. Brutalitatea politiei si abuzurile fortelor de securitate au reprezentat una dintre cauzele revoltei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.