David Cameron a declarat ca planul sau destinat limitarii afluxului de imigranti din Uniunea Europeana in Marea Britanie va necesita modificarea Tratatelor europene.

"Nu exista nici o indoiala ca planul in ansamblul sau va necesita cateva modificari ale Tratatelor si sunt increzator in capacitatea noastra de a le negocia", a declarat el, in timp ce isi prezenta masurile. Intr-un discurs foarte asteptat, premierul britanic, aflat sub presiunea opiniei publice si a curentului eurofob, a pledat pentru o limitare a accesului la indemnizatii sociale al imigrantilor care provin din Uniunea Europeana.

Planul sau, a carui aplicare ramane incerta, prevede un termen de patru ani inainte ca imigrantii sa poata obtine anumite avantaje, precum reducerea impozitelor sau locuinte sociale. Aceasta masura vizeaza in primul rand muncitorii slab calificati veniti in special din estul Europei.

Un imigrant nu ar trebui sa vina in Marea Britanie fara o oferta de lucru si va fi rugat sa paraseasca tara dupa sase luni daca nu si-a gasit un loc de munca, a adaugat Cameron, care sustine ca vrea sa revina la politicile implementate in anii '80 de Margaret Thatcher. Alte variante evocate in ultimele saptamani, precum instaurarea unui plafon privind numarul de imigranti, au fost insa abandonate.

Consilierii premierului conservator se tem ca o asemenea masura nu poate fi aplicata pentru ca nu ar fi conforma cu principiul liberei circulatii a persoanelor in UE. In ultimele saptamani, partenerii sai europeni, inclusiv cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande, au subliniat de mai multe ori caracterul intangibil al liberei circulatii a persoanelor in UE. Discursul premierului britanic intervine la o zi dupa publicarea unor noi date privind imigratia, considerate ca o noua lovitura cu sase luni inaintea alegerilor generale, scrie MEDIAFAX.

Partidul Conservator si-a fixat ca obiectiv limitarea migratiei nete (diferenta intre imigranti si emigranti) la 100.000 de persoane. Oficiul National de Statistica a prezentat insa joi o crestere de 39 la suta a migratiei nete in perioada iunie 2013-iunie 2014, la 260.000 de persoane.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Mai mult de jumatate dintre cele 583.000 de persoane care au sosit in tara in aceasta perioada sunt cetateni din celelalte state UE.

Aceasta deriva a accentuat presiunea asupra lui David Cameron din partea aripii eurosceptice a partidului sau si a partidului populist UKIP, care a facut din imigratie principala sa arma de lupta. Premierul nu exclude, in lipsa de reforme, sa pledeze pentru iesirea tarii din UE in cadrul unui referendum prevazut pentru 2017.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.