Autoritatile francofone si germanofone din Belgia au decis sa isi uneasca eforturile cu cele ale omologilor lor flamanzi pentru a apara "cartofii prajiti belgieni", pe care doresc sa ii inscrie in patrimoniul cultural UNESCO.

Flandra, regiunea din nordul regatului, unde traiesc 6 milioane din populatia de 11 milioane a Belgiei, a inscris de un an pe lista "patrimoniului (ei) imaterial" un preparat care se bucura de o popularitate uriasa: cartofii prajiti in ulei.

Comunitatea Wallonie-Bruxelles, care reprezinta aproximativ 4,5 milioane de francofoni, alaturi de micuta comunitate germanofona din Belgia, compusa din 70.000 de persoane care vorbesc limba germana in estul tarii, "se pregatesc sa faca acelasi lucru", a dezvaluit ministrul valon al Agriculturii, René Collin, citat de agentia de presa Belga, scrie MEDIAFAX.

Acest anunt a fost facut cu cateva zile inainte de lansarea celei de-a patra editii a "Saptamanii cartofilor prajiti", care se va desfasura intre 1 si 7 decembrie, pe parcursul careia "cornete de cartofi prajiti" vor fi distribuite gratuit in fata magazinelor, gheretelor si tonetelor ("fritkos", in olandeza) care vand acest produs in regatul belgian.

Site-ul www.semainedelafrite.be ii invita pe belgieni, prin intermediul sloganului "Cu totii impreuna pentru cartofii nostri prajiti belgieni!", sa semneze o petitie pentru ca acest preparat alimentar sa fie inclus, alaturi de gastronomia franceza si cea mexicana, in randul specialitatilor culinare clasate de UNESCO si sa intre astfel in istorie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.