Grecia se confrunta joi cu o greva generala de 24 de ore impotriva politicii de austeritate, fiind practic privata de transporturi, relateaza AFP.

Aflate la originea miscarii, sindicatele GSEE din sectorul privat si Adedy din domeniul public denunta "masurile guvernamentale care intretin Evul Mediu social, somajul la un nivel de cosmar, politicile care folosesc muncitorii pentru ajustarea crizei si deficitele".

Controlorii de trafic aerian s-au alaturat grevei determinand suspendarea zborurilor cu plecare sau sosire in Atena, iar navele erau ancorate la chei din cauza incetarii activitatii docherilor.

Greva ar urma de asemenea sa vizeze scolile, spitalele, bancile si marile intreprinderi publice, in timp ce mai multe sindicate, intre care cele ale angajatilor din domeniul comertului si hotelier, le-au cerut membrilor lor sa se alature miscarii.

Transporturile in comun din capitala vor fi reluate spre sfarsitul diminetii, pentru a permite accesul la manifestatia sindicala prevazuta la pranz, dupa care vor fi intrerupte din nou, scrie MEDIAFAX.

Aceasta este a doua greva generala din acest an in Grecia, care se confrunta din 2010 cu astfel de miscari impotriva politicilor de austeritate.

Tara a inceput anul acesta sa inregistreze un ritm pozitiv de crestere, care ar urma sa se accelereze in 2015, dar dupa ce a traversat sase ani de recesiune. Numarul angajatilor a scazut cu un sfert in timpul crizei, potrivit Organizatiei Internationale a Muncii, care a avertizat saptamana aceasta cu privire la riscul "unei crize sociale prelungite".

Rata somajului era de 25,9 la suta in august. Indicele salariilor, valabil pentru toate profesiile, a scazut in medie cu 23,8 la suta de la inceputul lui 2010.

Parlamentul ar urma sa voteze la 7 decembrie bugetul pe 2015, care continua politica de scadere a cheltuielilor, in special in domeniul sanatatii si educatiei.

Guvernul este de asemenea supus presiunilor creditorilor sai, UE-BCE-FMI, care efectueaza in prezent ultimul audit al economiei tarii inainte de incheierea programului de ajutor initiat in 2010.

Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.