Dupa ce negocierile asupra programului nuclear iranian au fost prelungite, Uniunea Europeana va mentine unele dintre sanctiunile sale economice adoptate impotriva Iranului.

Aceasta decizie urmeaza sa fie adoptata de cele 28 de state membre marti, prin intermediul unei proceduri scrise. Ea va fi publicata in Jurnalul Oficial al UE, a explicat pentru AFP o sursa europeana, scrie MEDIAFAX.

"Este vorba de mentinerea unui anumit numar de masuri" restrictive luate contra Iranului, a anuntat o sursa diplomatica pentru AFP. Sursa facea referire la relaxarea unor sanctiuni europene decisa in ianuarie in vederea aplicarii unui acord interimar incheiat acum un an la Geneva intre Teheran si marile puteri din cadrul Grupului "5+1" (China, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Rusia si Germania). "Negocierile au fost prelungite. Prin urmare, dispozitivul a fost, de asemenea, prelungit", a afirmat aceasta sursa, fara a preciza pana la ce data.

UE a suspendat la 20 ianuarie unele dintre sanctiunile sale care vizau domenii-cheie ale economiei iraniene, in schimbul inghetarii de catre Teheran a unei parti din activitatea sa nucleara sub monitorizarea unor inspectori ai Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA).

Aceste dispozitii care garantau buna-credinta de ambele parti erau prevazute in acordul incheiat la 24 noiembrie 2013 la Geneva.
Suspendarea sanctiunilor a fost reinnoita de UE in iulie pana la 24 noiembrie, data-limita pentru ajungerea la un acord definitiv in programul nuclear iranian. Potrivit occidentalilor, acest program are obiective militare, in timp ce Teheranul afirma ca este civil.

Dar, dupa o saptamana de discutii intense, Iranul si marile puteri nu au reusit sa ajunga la un acord, luni, la Viena, si negocierile au fost prelungite. "Nu a fost posibila ajungerea la un acord pana la data-limita de acum. Am prelungit negocierile pana pe 30 iunie 2015", a spus ministrul britanic de Externe Philip Hammond Hammond.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.