Rusia interzice noilor recruti sa isi ia cu ei telefoanele de tip iPhone pe durata serviciului militar obligatoriu din cauza temerilor ca sistemul de operare al acestora ar putea contine backdoor-uri pentru spionaj.

"iPhone-urile sunt interzise", a declarat o sursa pentru cotidianul Izvestia. "Poti lua cu tine orice telefon mobil, dar nu un iPhone, pentru ca (Apple) este o companie intergral americana", a adaugat el. Interzicerea neoficiala a produselor Apple in timpul serviciului militar este explicata prin efortul de a evita posibile amenintari la adresa securitatii. "Cu ajutorul unui iPhone poate fi monitorizat totul", a declarat oficialul.

Serviciul de presa al Ministerului rus al Apararii nu a comentat aceste informatii, care au fost insa confirmate de unul dintre soldatii de la Moscova. "Telefoanele mobile ale altor fabricanti nu provoaca o astfel de reactie", a declarat tanarul, precizand ca nu i s-a prezentat "niciun document care sa interzica oficial iPhone-urile", scrie MEDIAFAX.

Expertii in securitate sunt de acord ca dispozitivele Apple ar putea compromite securitatea nationala a Rusiei daca sunt folosite la scara larga in timpul serviciului militar in cadrul unor facilitati extrem de sensibile.

"Presupunerea ca Apple colaboreaza activ cu Departamentul american al Apararii (DoD) nu este lipsita de fundament. Ca o regula, sistemele de criptare, ca cele folosite de Apple, sunt furnizate de fabricantul care lucreaza cu DoD", a declarat analistul Eldar Murtazin. Folosirea telefoanelor mobile in armata rusa nu este nici permisa, nici interzisa oficial. Comandantul unitatii este cel care decide folosirea telefoanelor mobile sau a Internetului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.