Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a lansat un atac dur, sambata, la Moscova la adresa UE si Statelor Unite, afirmand ca ideologia orbeste Europa si acuzand Statele Unite ca pretind conducerea globala fara sa aiba o viziune pe termen lung, pe care o sacrifica periodic in interes electoral.

Rusia nu va rupe relatiile cu Europa, dar nu se va intoarce pur si simplu la situatia de dinainte de criza, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, in cadrul unei reuniuni la Moscova a Consiliului pentru politica externa si interna, relateaza Russia Today, in pagina electronica. "UE este cel mai mare partener al nostru. Nimeni nu se va impusca in picior si nu va respinge cooperarea cu Europa, dar toata lumea intelege ca nu va mai fi aceeasi situatie", a declarat Lavrov.

"Dar noi nu avem nevoie de ceea ce se intampla inainte. Situatia era de genul «Rusia trebuie sa faca aceasta si aceasta», iar noi vrem sa cooperam de pe pozitii de egalitate", a adaugat el, scrie MEDIAFAX.

Ministrul a subliniat ca tensiunile dintre Rusia si Occident s-au adunat cu multi ani inainte de izbucnirea crizei ucrainene. Acum europenii au decis sa mearga pe principiul totul sau nimic si sa joace periculos cu Rusia. Dar cel putin pozitiile au fost clarificate, a afirmat Lavrov. "Liderii occidentali sustin public ca sanctiunile (impotriva Rusiei) trebuie sa afecteze economia acesteia si sa genereze proteste publice. Occidentul nu vrea sa schimbe politicile Rusiei. Ei vor o schimbare de regim. Practic nimeni nu neaga acest lucru", a adaugat el.

El a acuzat o "minoritate agresiva" din randul tarilor membre UE, manata de interese ideologice, care urmareste sa insface puterea in estul Europei, in loc sa se concentreze pe problemele serioase cu care se confrunta Europa din cauza revoltelor din Africa de Nord si Orientul Mijlociu. "Exportul unei astfel de ideologii, fie ca este democratica sau comunista sau de alt tip, nu va duce la nimic bun", a avertizat el.

Ideologia impiedica europenii sa vada unele probleme, despre care Rusia crede ca trebuie rezolvate, a adaugat Lavrov. De exemplu, oficialii UE sunt reticenti in a discuta despre persecutarea crestinilor de catre militanti musulmani in Irak si Siria sau in alte parti, pentru ca se tem ca acest lucru va fi perceput ca incalcand principiul corectitudinii politice. Intre timp, exista o "crestinofobie" tot mai mare in lume, a declarat el. "Majoritatea membrilor UE refuza sa discute aceasta problema. Le este rusine sa o rosteasca, asa cum le este rusine sa introduca o fraza in Constitutia UE prin care sa recunoasca radacinile crestine ale Europei", a afirmat Lavrov. "Daca nu iti amintesti si nu iti respecti radacinile si traditiile, cum poti respecta traditiile altora?", a continuat ministrul rus.

Citeste si:
Sondaj INSCOP: Aproape 40% dintre români sunt de părere că Ucraina...
Sondaj INSCOP: Aproape 40%...

Lavrov a acuzat Statele Unite pentru ca pretind conducerea globala intr-o perioada in care atat resursele, cat si calitatile lor de leadership sunt in declin. In special pentru ca Washingtonul isi armonizeaza tot mai mult politicile cu ciclurile electorale, in timp ce obiectivele pe termen lung sunt sacrificate pentru unele beneficii pe termen scurt si pentru popularitate in randul votantilor. "Noi nu putem accepta pozitia celor care ne spun: «Impacati-va cu aceasta. Toata lumea trebuie sa sufere pentru ca America are alegeri la fiecare doi ani si nu trebuie sa se faca nimic in legatura cu aceasta. Relaxati-va si acceptati situatia ca atare». Nu merge. Noi nu o vom accepta pentru ca miza este prea mare", a adaugat Lavrov.

El a respins insa acuzatiile potrivit carora opozitia Rusiei fata de influenta globala a Statelor Unite ar fi de fapt antiamericanism. "Nu este vorba despre antiamericanism sau despre formarea vreunei coalitii antiamericane. Este vorba despre dorinta fireasca a unui numar tot mai mare de tari de a-si asigura interesele vitale si de a face acest lucru asa cum considera ca este corect, nu asa cum li se spune de catre o parte straina", a afirmat el.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.