Parchetul General din Spania a initiat cercetarea penala a presedintelui Cataloniei, Artur Mas, dupa ce a organizat pe 9 noiembrie, in pofida unei interdictii judiciare, un plebiscit simbolic pe tema independentei provinciei spaniole, relateaza AFP.

Artur Mas, vicepresedintele Cataloniei, Joana Ortega, si consilierul provincial pentru Educatie, Irene Rigau, sunt cercetati penal pentru nesupunere civica si abuz de putere.

Ministerul Public a anuntat miercuri lansarea acestei proceduri, dupa organizarea unui vot consultativ pe 9 noiembrie la care au participat 2,3 de milioane de persoane, dintre care 80%, adica 1,8 milioane, s-au pronuntat in favoarea independentei Cataloniei, scrie MEDIAFAX.

O condamnare pentru nesupunere civica sau abuz poate conduce la interdictii privind detinerea de functii publice.

Artur Mas, care a revendicat "dreptul de a decide" al poporului catalan pentru a evita interdictia care era impusa de instanta constitutionala, a exprimat "surprindere" in legatura cu actiunea judiciara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.