Majoritatea prooccidentala din noul Parlament ucrainean a stabilit ca prioritate aderarea tarii la Alianta Nord-Atlantica, conform acordului de coalitie prezentat vineri, relateaza AFP.

Parlamentul Ucrainei se angajeaza sa modifice legislatia in sensul "anularii statutului Ucrainei de tara nealiniata" si pentru "relansarea politicilor in vederea aderarii la NATO", stipuleaza textul publicat de partidul Samopomici, una dintre formatiunile coalitiei prooccidentale.

In urma cu cateva zile, Rusia a avertizat ca Ucraina trebuie sa se mentina in afara Aliantei Nord-Atlantice, in scopul "protejarii intereselor nationale ucrainene", dar si pentru mentinerea stabilitatii in zona euro-atlantica. "Fara niciun dubiu, este foarte important ca Ucraina sa ramana in afara oricarui bloc militar, atat pentru consolidarea stabilitatii in spatiul euro-atlantic, cat si pentru protejarea intereselor nationale ucrainene", a declarat Serghei Lavrov, scrie MEDIAFAX.

Ministrul rus de Externe. Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului, a cerut Occidentului garantii ca Ucraina nu va adera la Alianta Nord-Atlantica. Administratia prooccidentala de la Kiev a denuntat presiunile exercitate de Rusia pe aceasta tema. "Le reamintesc colegilor rusi ca Ucraina este un stat independent si suveran. Nu avem nevoie de sufleuri si nu acceptam presiunile", a reactionat Eugen Perebinis, purtatorul de cuvant al Ministerului ucrainean de Externe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.