Recep Tayyip Erdogan conduce Turcia spre izolare, indepartandu-se inclusiv de aliati traditionali, precum Statele Unite.

"In cei 11 ani cat a fost prim-ministru, premierul Erdogan a contribuit la afirmarea Turciei. Au fost lansate negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeana. Prezenta diplomatica s-a intensificat, in special in zona Africii. Cel mai mare oras din Turcia, Istanbul, are acum unul dintre cele mai mari aeroporturi. Dar, in ultimele luni, poate chiar de doi ani, ceva s-a schimbat. Marii lideri ai lumii inca viziteaza Turcia - vicepremierul american Joe Biden urmeaza sa efectueze o vizita saptamana aceasta - insa Turcia nu prea mai are prieteni", noteaza BBC, potrivit MEDIAFAX.

In cursul votului care a avut loc saptamana trecuta pentru desemnarea noilor membri nepermanenti ai Consiliului de Securitate ONU, Turcia era increzatoare ca va obtine un loc. Dar, in mod umilitor, a pierdut in fata Spaniei si Noii Zeelande. O palma primita de Erdogan, ales presedinte in august", comenteaza BBC.

"Totul a inceput cu revoltele numite Primavara Araba. Turcia a mizat in mod gresit, sustinand Miscarea Fratii Musulmani in Egipt si cerand inlaturarea regimului Bashar al-Assad in Siria. Acum nu mai are ambasador la Cairo, dupa ce Erdogan l-a catalogat drept un 'tiran' pe presedintele egiptean Abdul Fattah al-Sisi", adauga BBC. "Acum, chiar si relatiile cu aliati vechi, precum Statele Unite, s-au deteriorat. In contextul in care Washingtonul a creat o coalitie pentru contracararea grupului terorist Stat Islamic, Turcia a stat de o parte, refuzand sa ofere acces la bazele sale aeriene", subliniaza BBC.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.