Moscova aspira de mai multi ani sa amelioreze imaginea Rusiei peste hotare, unde Kremlinul este adesea criticat pentru reprimarea opozitiei, controlul strict asupra societatii civile sau presupusa implicare in conflictul din Ucraina.

Un pas in acest scop a fost facut la inceputul lui noiembrie, cand a avut loc lansarea serviciului international Sputnik, care este finantat de stat si are drept obiectiv sa lupte impotriva "propagandei agresive" a Occidentului si sa ofere o "interpretare alternativa" evenimentelor din lume, potrivit directorului sau Dmitri Kiseliov.

"Suntem impotriva propagandei agresive care alimenteaza lumea si impune un punct de vedere unipolar", a afirmat Kiseliov, un prezentator controversat, cunoscut pentru comentariile sale dure la adresa opozitiei sau a homosexualilor.

"Sputnik relateaza despre ceea ce altii nu spun", potrivit sloganului acestui serviciu multimedia, care va emite in 30 de limbi, incepand din 2015.

Deja pe 11 noiembrie, a doua zi dupa lansarea oficiala a serviciului, unul dintre primele articole dadea tonul: "Statele Unite nu pot prezenta dovezi privind prezenta unor convoaie militare rusesti la Donetk", in estul Ucrainei. Saptamana aceasta, Sputnik a publicat un articol referitor la ultimul lider al fostei Uniuni Sovietice, Mihail Gorbaciov, care il califica pe presedintele american, Barack Obama, drept "rata schioapa".

Intr-un alt articol, Sputnik denunta faptul ca "NATO prefera sa ignore eforturile Rusiei pentru stabilizarea situatiei in Ucraina".

Instrument de propaganda in strainatate

Mai multi observatori au denuntat deja aceasta noua platforma, apreciind ca ea este un instrument de propaganda al regimului rus. "Statul (rus) nu are mijloace de informare, ci de instrumente de propaganda. Sputnik este un mijloc de propaganda in strainatate", afirma fostul disident sovietic si jurnalistul Alexandr Podrabinek, scrie MEDIAFAX.

Sputnik nu este singura institutie de presa in care investesc autoritatile ruse pentru a "vinde" pozitia Moscovei in strainatate. Incepand din 2005, Rusia a lansat postul sau de televiziune, difuzat in limbile engleza, araba si spaniola, RT. O versiune in franceza este in curs de elaborare.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Dupa deschiderea studiourilor RT la Washington in 2010, postul si-a inaugurat o filiala la Londra.

Controlul asupra celor mai importante institutii mass-media

In paralel cu expansiunea institutiilor de presa finantate de Kremlin, cele independente din interiorul tarii au fost supuse unui control mai strict. Demiterea unor jurnalisti cunoscuti, precum redactorul-sef al celui mai citit site, Lenta.ru si adoptarea unor legi restrictive demonstreaza ca Moscova "utilizeaza toate mijloacele pentruu a avea influneta asupra mass-media", apreciaza analistul independent Alexandr Morozov.

Una dintre aceste legi limiteaza la 20% partea de capital pe care o entitate straina o poate detine intr-o companie media in Rusia, ceea ce ameninta cea mai mare parte a organismelor independente din tara. In contextul acestor masuri dure vizand presa, postul american CNN a anuntat ca isi suspenda difuzarea in Rusia. Scopul Kremlinului "este de a consolida controlul asupra cele mai importante organizatii de presa, de a obliga redactiile sa traiasca in conditii de autocenzura, de teama unor pedepse", afirma Morozov. "In prezent, orice forma de opozitie si opinie critica este inacceptabila", a adaugat el.

Citeste si:
Scurgeri de gaz din Nord Stream. Reacția Kremlinului: „Este stupid...
Scurgeri de gaz din Nord...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.