Subsecretarul de Stat, Rose Gottemoelle, a declarat ca Rusia are cu 24 de interceptori balistici mai mult decat Statele Unite.

"Noi nu suntem ingrijorati de impactul asupra stabilitatii strategice in urma mobilizarii a 68 de interceptori in cadrul sistemului ABM de la Moscova", a declarat subsecretarul de Stat american pentru Controlul armamentului si securitate internationala citat intr-un comunicat postat pe un site al Departamentului de Stat.

Ea a precizat ca este vorba despre "24 de interceptori in plus (fata de numarul celor pe care) Statele Unite intentioneaza sa-i mobilizeze", referindu-se la cei 30 de interceptori americani mobilizati in Alaska si la alti 14 pe care intentioneaza sa-i mobilizeze. "La fel ca Statele Unite, Rusia isi modernizeaza radarele si interceptorii in cadrul sistemului" rus antiracheta, iar acest lucru "nu a provocat inregijorari in Statele Unite cu privire la stabilitatea strategica", a continuat ea
. Radare si interceptori urmeaza sa fie instalate, in cadrul unui sistem de aparare antiracheta NATO, in state membre ale Aliantei Nord-Atlantice ca Romania, Turcia, Spania si Polonia. Acest scut, care urmeaza sa fie sustinut cu sisteme de tip AEGIS instalate la bordul unor nave, este denuntat de Rusia ca fiind indreptat impotriva sa.

Gottemoeller a facut aceste declaratii la o conferinta pe teme de securitate sustinuta la Bucuresti, in care a reiterat pozitia administratiei Obama fata de apararea antiracheta a Statelor Unite, aliatilor si partenerilor Washingtonului, in pofida criticilor din partea Rusiei, intr-un discurs in care tinut sa sublinieze "pe baza logicii, matematicii si fizicii" ca evolutiile in acest domeniu reprezinta "un beneficiu si nu o amenintare".

"Mentalitatea Razboiului Rece cu privire la apararea impotriva rachetelor balistice nu mai este valida", a spus ea. Daca in timpul Razboiului Rece rachetele balistice erau "instrumente pe care Statele Unite si Rusia le foloseau pentru a mentine echilibrul strategic" intre ele, in prezent, dupa proliferarea acestui tip de armament la nivel mondial, "capacitati limitate sunt esentiale pentru stabilitatea strategica la nivel regional", a argumentat ea, subliniind ca acesta este "unicul motiv pentru care Statele Unite continua (sa depuna eforturi in vederea crearii unor) capabilitati regionale".

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Dupa ce a prezentat factorii care contribuie la eforturile americane in acest sens - crearea unor scuturi acolo unde exista riscuri de atac, reducerea increderii unui aventual agresor in eficienta atacurilor sale, cooperarea in acest domeniu si oferirea unor asigurari, iar in caz de atac castigarea de timp - subsecretarul de Stat a spus ca eforturile Statelor Unite sunt sustinute de gradul de sofisticare si acuratetea apararii impotriva rachetelor balistice tot mai mare si de experienta fortelor americane, aliate si partenere castigata ca "tinte" ale unor eventuale atacuri, scrie MEDIAFAX.

Invocand "intelegerea adevarului universal al fizicii" in legatura cu mobilizarea acestor sisteme in "locuri ideale in vederea contracararii amenintarilor regionale", ea argumenteaza ca harta prezentata de Rusia cu traiectoria unor interceptori de tip SM-3 lansati impotriva unor rachetele balistice intercontinentale rusesti are la baza presupozitii - lansarea simultana a interceptorului cu racheta ori cunoasterea tintei rachetei si pozitia vehiculului care o transporta cu cateva minute inainte de lansare pentru a-l ataca - nerezonabile.

Citeste si:
Mircea Geoana a preluat functia de secretar general adjunct al NATO
Mircea Geoana a preluat...

Nici prezentarea unor date cu privire la numarul de focoase si vectori si nici o eventuala noua reducere in cadrul Tratatului START nu au schimbat pozitia Moscovei, care insista ca sistemul este indreptat impotriva sa, a mai argumentat Gottemoeller. In schimb, Washingtonul este foarte ingrijorat de "invazia Rusiei in Ucraina" si incalcarea Tratatului privind fortele nucleare cu raza intermediara (INF), a declarat subsecretarul de Stat, adaugand ca Statele Unite colaboreaza cu partenerii din NATO in privinta "schimbarilor provocate securitatii europene prin invazia Ucrainei" si indemnand Rusia sa revina la respectarea Tratatului INF.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.