Acordul de asociere Uniunea Europeana-Republica Moldova, care include si un Acord comercial aprofundat si comprehensiv a fost ratificat de Parlamentul European.

Acordul de asociere, care reprezinta fundamentul pentru o mai puternica asociere politica si integrare economica intre UE si R. Moldova, oferind liber acces reciproc pe piata, a fost aprobat cu 535 de voturi "pentru", 94 "impotriva" si 44 de abtineri, potrivit comunicatului. In rezolutia care insoteste acordul, aprobata cu 529 de voturi "pentru", 96 "impotriva" si 46 de abtineri, deputatii au subliniat ca semnarea documentului la 27 iunie si ratificarea acestuia "nu reprezinta un obiectiv final" in relatiile UE-R. Moldova.

"Ratificarea acordului de asociere UE-Moldova este o clara recunoastere a succesului procesului de reforma politica si economica in Moldova, care stabileste perspectivele sale europene si dovedeste determinarea sa ca la un moment dat sa adere la UE", a spus raportorul Petras Austrevicius. "Este momentul sa felicitam poporul moldovean pentru acest succes istoric, mai ales in contextul alegerilor parlamentare viitoare din 30 noiembrie, care vor fi cruciale pentru tara", a mai spus el.

Deputatii europeni au subliniat nevoia de a implementa acordul pe deplin si au cerut o campanie de informare comprehensiva despre beneficiile sale pentru cetatenii moldoveni, scrie MEDIAFAX.

Acordul acopera "intreg teritoriul recunoscut international al Republicii Moldova", iar Transnistria, ca parte integranta a acestuia, trebuie sa fie subiect al acordului, au subliniat eurodeputatii. Ei au adaugat ca UE trebuie sa joace un rol mai important in gasirea unei solutii pentru o clarificare efectiva a situatiei transnistrene intre Chisinau si Tiraspol.

Deputatii au subliniat ca rolul jucat de Rusia in criza din Ucraina a modificat ordinea geopolitica si a afectat si relatiile dintre UE si Republica Moldova. Ei cer Rusiei sa respecte pe deplin integritatea teritoriala a Republicii Moldova si alegerile sale europene. Membrii PE au denuntat, de asemenea, utilizarea continua de catre Rusia a blocarii importurilor de produse din R. Moldova ca mijloc de destabilizare a regiunii, sustinand initiativele de contrabalansare a embargoului pe produsele moldovenesti.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

Pentru a intra in vigoare, Acordul de asociere trebuie sa fie ratificat de Parlamentele nationale ale statelor membre UE. Parti din acord, inclusiv Acordul aprofundat si comprehensiv de liber schimb, se aplica provizoriu de la 1 septembrie 2014. Republica Moldova a ratificat acordul la 2 iulie. Pe de alta parte, comunicatul precizeaza ca Parlamentul European va trimite o delegatie de sapte deputati, condusa de Igor Soltes sa monitorizeze alegerile parlamentare de la 30 noiembrie din Republica Moldova.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.