Serghei Lavrov si americana John Kerry au indemnat miercuri la ajungerea cat mai rapid la un acord in dosrul nuclear iranian, intr-o convorbire telefonica, a anuntat Ministerul rus de Externe.

Cei doi au "discutat probleme legate de programul nuclear iranian (...) si au constatat ca este indispensabil sa se ajunga la un acord global cat mai rapid posibil, pentru ca situatia sa se normalizeze in intregime ulterior", a anuntat ministerul rus intr-un comunicat.

In aceasta conversatie, care a avut loc "la initiativa americana", Lavrov si Kerry au "tinut cont de rezultatele unei noi runde de negocieri intre Grupul 5+1 (China, Franta, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite si Germania) si ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif, pe 11 noiembrie, in Oman".

Adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov s-a declarat "rezonabil de optimist" cu privire la rezultatul acestor negocieri de la Muscat, capitala Omanului, precizand ca Rusia nu este "in punctul de a fi sigura ca se va incheia un acord". Iranul si Grupul 5+1 si-au dat termen pana la 24 noiembrie pentru a incheia un acord global in acest dosar care afecteaza relatiile internationale de peste zece ani.

Teheranul este suspectat ca incearca sa se doteze cu arma atomica, sub acoperirea unui program civil, ceea ce iranienii dezmint, afirmand ca programul este menit sa produca exclusiv electricitate. La randul lor, marile puteri incearca sa se asigure de caracterul pur civil al programului, in schimbul unei anulari treptate a sanctiunilor si unor inspectii riguroase in instalatii nucleare.

In plus, Moscova a ajuns marti la o intelegere cu Teheranul in vederea construirii a doua noi reactoare nucleare la centrala de la Bushehr.
O purtatoare de cuvant a Departamentului de Stat american, Jennifer Psaki, nu a criticat acest acord, subliniind ca este "despartit in mod tehnic de negocierile din dosarul nuclear".

"Cooperarea in domeniul nuclear civil nu este interzisa, in general, de catre rezolutiile Consiliului de Securitate ale ONU" impuse Iranului, a relevat Psaki.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.