Arheologii au descoperit in Alaska mormantul unui bebelus si cel al unui fetus nascut inainte de termen in epoca de gheata, considerate ramasitele pamantesti ale celor mai tineri oameni gasite in cele doua Americi si care dateaza din acea perioada, informeaza Reuters.

Mormintele, descoperite sub ramasitele incinerate ale unui bebelus din epoca de gheata, dateaza din urma cu aproximativ 11.500 de ani si ofera noi detalii despre practicile mortuare ale oamenilor care au trait in acea vreme in regiunea denumita Upward Sun River.

Scheletele, descoperite aproape intregi, au fost gasite intr-o groapa circulara, alaturi de cateva ofrande mortuare, printre care se aflau patru coarne de cerb si doua proiectile din piatra, toate decorate cu vopsea rosie, potrivit unui studiu realizat anul trecut de o echipa de cercetatori de la Universitatea Alaska, coordonati de antropologul Ben Potter, scrie MEDIAFAX.

Intr-un articol aparut luni in Proceedings of the National Academy of Sciences, cercetatorii spun ca analizele realizate pe oasele si dintii descoperiti in acel sit au indicat faptul ca unul dintre schelete apartinea unui bebelus care a murit la scurt timp dupa nastere, iar celalalt a apartinut unui fetus aflat in etapa finala a unei sarcini. Acest sit reprezinta mormintele celor mai tineri oameni din pleistocen descoperite pana in prezent in cele doua Americi si, de asemenea, singurul mormant prenatal cunoscut pana acum si care dateaza din acea epoca.

Scheletele, care au apartinut unor fetite, au fost gasite la o adancime de 40 de centimetri sub ramasitele pamantesti incinerate ale unui copil in varsta de trei ani care au fost dezgropate anterior de o echipa de arheologi in 2010.

Arheologii, printre care s-a aflat si Joel Irish de la Universitatea John Moores din Liverpool, spun ca aceste morminte din Alaska prezinta caracteristici similare cu alte situri mortuare din aceeasi perioada, constand in inhumarea intr-o groapa, vopsea rosie si ofrande mortuare sub forma unor unelte functionale, spre deosebire de ornamentele si podoabele decorative din alte situri.

Arheologii cred ca acele proiectile din piatra erau in trecut atasate de coarnele de cerb pentru a alcatui unelte sau arme si ar putea sa reflecte astfel importanta pe care o aveau obiectele asociate cu vanatoarea in cadrul ceremoniilor funerare. Ei au remarcat de asemenea in acelasi sit multe schelete ale unor pesti si animale de talie mica.

Citeste si:
3 sfaturi utile pentru îngrijirea pielii bebelușului pe timp de vară
3 sfaturi utile pentru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.