Papa Francisc indeamna intr-o scrisoare adresata Australiei, gazda urmatorului summit G20, la exercitare de presiuni asupra sustinatorilor jihadistilor din Orientul Mijlociu.

"Lumea intreaga asteapta de la G20 un acord tot mai larg care ar putea conduce, prin intermediul sistemului legal al Natiunilor Unite, la incetarea definitiva a agresiunii injuste impotriva unor diferite grupari religioase si etnice din Orientul Mijlociu", scrie papa in aceasta misiva adresata premierului australian Tony Abbott, gazda summitului care va avea loc la Brisbane pe 15 si 16 noiembrie.

Referindu-se la cresterea influentei organizatiei Stat Islamic in Siria si in Irak, papa argentinian apreciaza ca "solutia nu poate fi exclusiv de natura militara" si subliniaza ca trebuie, inainte de toate, de pus capat sprijinului pe care gruparile teroriste il primesc pe cale "politica" sau prin intermediul "comertului ilegal cu petrol si livrarilor de arme si tehnologii".

In scrisoare, Papa le cere participantilor la summitul G20 sa nu se limiteze la "declaratii de principiu" si le reaminteste, totodata, ca excluderea economica si sociala, in principal somajul in randul tinerilor, favorizeaza "activitatea infractionala si chiar recrutarea de teroristi". In plus, Suveranul Pontif denunta "forme de agresiune mai putin evidente dar, la randul lor, reale si grave", mentionand, in special, "abuzurile sistemului financiar".

Este pentru a doua oara cand papa Francisc trimite o scrisoare inainte de deschiderea unui summit G20. Inainte de deschiderea summitului de la Sankt Petersburg, care a avut loc in septembrie 2013, el i-a scris presedintelui rus Vladimir Putin pentru a invita statele membre G20 sa "abandoneze cautarea inutila a unei solutii militare" la conflictul din Siria, scrie MEDIAFAX.

La acea vreme, Washingtonul si Parisul intentionau sa atace regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad in contextul unui atac chimic in apropiere de Damasc care s-a soldat 1.429 de morti, conform Statelor Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.