Statele Unite au anuntat vineri ca isi vor dubla contingentul din Irak, urmand ca trimita inca 1.500 de consilieri militari americani pentru a instrui si asista forte irakiene, inclusiv kurde, in razboiul contra organizatiei Stat Islamic, relateaza AFP.

Presedintele american, Barack Obama a autorizat, de asemenea, trimiterea militarilor americani in afara oraselor Bagdad si Erbil, capitala Kurdistanului irakian (nordul tarii), unde ei se afla in prezent, a precizat Josh Earnest, purtatorul de cuvant al Executivului american. Aceste trupe "nu se vor angaja in lupte", a subliniat el, potrivit MEDIAFAX.

Unii dintre acesti consilieri vor fi trimisi in provincia Anbar (vestul tarii), unde armata irakiana a fost nevoita sa se retraga vara aceasta din cauza ofensivei jihadistilor din cadrul SI, a precizat un oficial american din domeniul apararii. Acesti consilieri suplimentari vor fi trimisi in Irak in urmatoarele saptamani, potrivit sursei citate.

Casa Alba a reamintit ca trimiterea acestor consilieri se inscrie in strategia Statelor Unite "de a-si sustine partenerii pe teren" fara o implicare a militarilor americani in lupte si "fara trupe combatante la sol".

Obama "a autorizat trimiterea a 1.500 de consilieri militari suplimentari cu scopul de instrui, consilia si asista fortele de securitate irakiene, inclusiv kurde", precizeaza Casa Alba intr-un comunicat. Potrivit Casei Albe, aceste forte vor fi antrenate in nordul, vestul si sudul Irakului, unde tarile din cadrul coalitiei internationale contra SI "se vor alatura personalului american" pentru a consolida capacitatea armatei irakiene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.