Peste 600 de militari americani au declarat ca au fost expusi incepand din 2003 unor agenti chimici in Irak.

Informatia a fost mai intai prezentata de catre ziarul The New York Times (NYT), care a dezvaluit luna aceasta intr-o serie de articole ca trupele americane se ocupau de un arsenal de agenti chimici aflat in deteriorare si ca au fost somati sa pastreze tacerea. Pentagonul nu a recunoscut amploarea unor cazuri raportate de expunere la agenti chimici si nici nu a oferit atentia cuvenita monitorizarii si tratarii militarilor care ar fi fost raniti, scrie revista Time, citand oficiali din domeniul Apararii.

Inainte de invazia Irakului de catre americani, in 2003, presedintele George W. Bush a insistat asupra faptului ca Bagdadul ascundea un program activ de armament de distrugere in masa. Fortele americane nu au gasit nicio dovada a existentei unui program activ, ci resturi ale unui stoc de produse chimice vechi, in gestionarea carora nu erau formate, potrivit revistei.

Time a descoperit initial 17 cazuri de militari americani expusi unor agenti chimici, carora li s-au adaugat inca opt cazuri. Insa un studiu al unor dosare militare, solicitat de catre secretarul Apararii Chuck Hagel, a dezvaluit ca sute de militari au informat armata ca ei credeau ca au fost expusi unor asemenea agenti, confirmand informatiile Time. Hagel a cerut efectuarea unor noi examene medicale in cazul militarilor si veteranilor afectati, iar oficiali au declarat ca o linie telefonica nationala a fost infiintata in vederea semnalarii unor noi potentiale expuneri si obtinerii de ingrijiri medicale.

In urma invaziei care l-a indepartat pe Saddam Hussein de la putere, trupele americane au descoperit 5.000 de ogive, obuze si bombe care contineau agenti chimici, dar constatarile lor au fost tinute secrete, potrivit revistei Time.

Citeste si:
Pensiile speciale, tranșate de Banca Mondială. Polițiștii și...
Pensiile speciale, tranșate...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.