Recep Tayyip Erdogan, presedintele Turciei, a fost comparat de opozitie cu fostul dictator roman Nicolae Ceausescu, dupa ce si-a construit noul palat prezidential

Construirea palatului a provocat divergente intre deputatii din Partidul Justitie si Dezvoltare (AKP), aflat la guvernare in Turcia, si formatiunile din opozitie.

"Constructia este o replica a palatului pe care Ceausescu l-a construit la Bucuresti, dar in care nu a locuit nici macar o singura zi. Este o replica atat in ceea ce priveste marimea, cat si in privinta mentalitatii", a declarat deputatul Izzet Cetin, membru al principalului partid de opozitie - Partidul Republican al Poporului (CHP).

Potrivit lui Cetin, constructia palatului a inceput cand Erdogan era prim-ministru si acolo trebuia sa fie resedinta premierului, dar dupa candidatura acestuia la presedintie, destinatia complexului a fost schimbata. "Acest om a construit complexul pentru premier si ar locui acolo chiar daca ar fi in continuare prim-ministru", a mai declarat Cetin.

Complexul prezidential, care poarta numele Palatul Alb ("Ak Saray", in turca), a fost construit pe o suprafata de 200.000 de metri patrati si include o resedinta cu trei etaje pentru presedinte si familia sa. In pofida criticilor, presedintele Recep Tayyip Erdogan a organizat deja primele intalniri cu premierul Ahmet Davutoglu, seful de Stat Major, generalul Necdet Ozel, si cu subsecretarul Organizatiei Nationale de Informatii (MIT) la noul palat prezidential.

Criticile cu privire la somptuoasa constructie au luat amploare in conditiile in care ministrul de Finante Mehmet Simsek a anuntat, intr-o dezbatere in Parlament cu privire la bugetul pentru 2015, ca valoarea totala a proiectului este estimata la 615 milioane de dolari si a adaugat ca se are in vedere cumpararea unui nou avion prezidential, pentru 185 de milioane de dolari. "Aproape 432,7 milioane de dolari au fost platiti pana acum pentru construirea noului palat prezidential, iar suma de 135 de milioane de dolari va fi alocata pentru 2015", a declarat ministrul Simsek.

Citeste si:
Recep Erdogan: Statele Unite nu vor avea "nicio scuza"
Recep Erdogan: Statele Unite...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.