Italianca Fabiola Gianotti a fost aleasa, marti, sa conduca centrul de cercetare nucleara CERN de la Geneva, care administreaza acceleratorul de particule Large Hadron Collider, fiziciana devenind astfel prima femeie numita la conducerea unei institutii de top la nivel mondial in acest domeniu.

Fabiola Gianotti, care a devenit cunoscuta in 2012, datorita rolului sau in conducerea cercetarilor de la CERN care au dus la descoperirea mult cautatului boson Higgs, va prelua functia de director al Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucleara (CERN) in ianuarie 2016. Numirea lui Gianotti a fost decisa la o intalnire a consiliului director al centrului, alcatuit din reprezentantii celor 20 de state membre, potrivit unui comunicat al CERN. Decizia va fi oficializata in cadrul unei intalniri care va avea loc in decembrie.

Gianotti, in varsta de 52 de ani, cercetatoare la centrul de langa Geneva din 1987, cand s-a alaturat fizicienilor din orasul elvetian ca doctorand al Universitatii din Milano, il va inlocui in functie pe Rolf Heuer, care a asigurat conducerea centrului in perioada de inceput, nelipsita de probleme, a instalarii acceleratorului LHC (Large Hadron Collider).

Acceleratorul de particule de la Geneva a fost construit, in principal, pentru a descoperi bosonul Higgs, o particula si un camp energetic a caror existenta fusese prezisa cu decenii inainte si despre care fizicienii spun ca a permis formarea Universului conferind masa materiei.

In LHC, care va fi repornit in primavara anului 2015, cu de doua ori mai multa putere, particule elementare sunt ciocnite unele de altele, la viteze apropiate de cea a luminii, dand nastere la miliarde de mici "big bang-uri", pe care fizicienii le studiaza, scrie MEDIAFAX.

In 2009, Fabiola Gianotti a devenit sef de proiect pentru experimentul Atlas, una dintre cele doua echipe de cercetatori care au lucrat separat pentru a descoperi bosonul Higgs si campul sau energetic in datele obtinute cu ajutorul LHC. Alaturi de colegii sai, Gianotti a detaliat descoperirea particulei numite dupa fizicianul britanic care i-a prezis existenta in 1964, in fata camerelor de filmat care transmiteau in direct, la nivel mondial, conferinta din iulie 2012.

Citeste si:
Cioloș: Numirea noului guvernator al Rezervației Biosferei „Delta...
Cioloș: Numirea noului...

Descoperirea realizata de CERN cu ajutorul acceleratorului i-a adus lui Peter Higgs premiul Nobel pentru fizica in 2013, alaturi de Francois Englert, un fizician belgian care a lucrat, impreuna cu alti doi colegi, la inceputul anilor 1960, la aceeasi idee si care a postulat existenta bosonului.

Gianotti, care este o pianista desavarsita si care s-a gandit in trecut sa-si dedice viata muzicii, s-a declarat onorata sa fie numita in fruntea institutului de cercetare, care reuneste circa 10.000 de savanti de la granita italiano-elvetiana si de la nivel mondial.

"CERN este un centru de excelenta stiintifica si o sursa de mandrie si inspiratie pentru fizicieni din lumea intreaga, un leagan pentru tehnologie si inovatie si un exemplu concret si stralucitor de cooperare stiintifica si pace", a spus Fabiola Gianotti.

Citeste si:
Test drive Dacia Jogger Hybrid - Geneza
Test drive Dacia Jogger...

Reluarea activitatii LHC de la Geneva va permite savantilor sa caute raspunsuri pentru rezolvarea altor intrebari majore ale stiintei, inclusiv legate de materia intunecata, despre care se crede ca reprezinta un sfert din Univers, si energia intunecata, care ar reprezenta circa 70% din Univers.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.