Dupa ce ministrul prooccidental al Apararii, Irakli Alasania, a fost demis marti seara de premierul Irakli Garibasvili, ministrul georgian de Externe, Maia Panjikidze, si-a anuntat miercuri demisia declansand o criza politica ce ameninta coalitia aflata la guvernare la Tbilisi.

Panjikidze, membra a partidului Democratii Liberi, condus de Irakli Alasania, si-a anuntat demisia intr-o conferinta de presa organizata miercuri la Tbilisi, pentru "a arata amenintarea cu care se confrunta tara". Ea a precizat ca impreuna cu ea au demisionat patru dintre adjunctii sai. Demisia ministrului georgian de Externe intervine dupa ce premierul Irakli Garibasvili l-a demis marti seara pe Irakli Alasania, declansand o criza politica ce ameninta coalitia aflata la guvernare la Tbilisi.

"Pentru a evita politizarea fortelor armate georgiene si a Ministerului Apararii si pentru a asigura conditiile adecvate unei anchete independente, am decis sa il demit pe ministrul Apararii", a declarat Garibasvili intr-un comunicat.

Aceasta demitere neasteptata a fost precedata de deschiderea procedurilor judiciare impotriva mai multor inalti responsabili din Ministerul Apararii de la Tbilisi suspectati de coruptie, acuzatie respinsa de Alasania ca "nefondata si cu motivatii politice". Cunoscut drept un sustinator fervent al intrarii Georgiei in Uniunea Europeana si NATO, Alasania a declarat ca lansarea acestor proceduri reprezinta "un atac la adresa alegerii euroatlantice a Georgiei".

Potrivit vicepremierului Kaha Kaladze, alti membri ai partidului Democratii Liberi, printre care Ministrul Justitiei, ar urma sa-si anunte demisia din Guvernul georgian. La randul sau, secretarul de stat pentru integrare europeana si euroatlantica, Aleksi Petriasvili, un aliat al lui Alasania, si-a anuntat marti seara demisia, in semn de protest fata de deciziile premierului Irakli Garibasvili. "Dictatura este pe punctul de a se instaura in Georgia, democratia noastra este in pericol", a declarat secretarul de stat, potrivit MEDIAFAX.

Presedintele georgian Ghiorghi Margvelasvili a denuntat, la randul sau, intr-un comunicat, "o confruntare politica ce ameninta functionarea institutiilor statului si integrarea euroatlantica a tarii"
. Evolutiile provoaca temeri in legatura cu posibilitatea destramarii coalitiei guvernamentale Visul Georgian, aflata la guvernare la Tbilisi in urma alegerilor legislative din 2012.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

O sursa din cadrul coalitiei a declarat ca partidul Democratii Liberi ar urma sa treaca in opozitie, iar coalitia Visul Georgian va ramane astfel fara majoritate in Parlament. Partidul Democratii Liberi este cel de-al treilea ca marime din Parlamentul georgian.

Coalitia Visul Georgian a fost formata in octombrie 2012 de miliardarul Bidzina Ivanisvili si a inlocuit la guvernare Miscarea Nationala Unita (MNU), condusa de fostul presedinte prooccidental Mihail Saakasvili, in prezent stabilit in Statele Unite si inculpat in Georgia pentru abuz de putere. Bidzina Ivanisvili a demisionat in 2013 din functia de premier si l-a propus in fruntea Guvernului pe aliatul sau Irakli Garibasvili. La Tbilisi, se considera ca el influenteaza in continuare din culise scena politica georgiana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.