Alegerile prezidentiale din Romania sunt, pe hartie, dintre cele mai disputate, 14 candidati infruntandu-se duminica in primul tur, dar adevarata batalie are loc pe un alt front, cel al justitiei, comenteaza cotidianul Le Monde, in editia electronica.

Printre cei 14 candidati figureaza Elena Udrea, o blonda eleganta, sustinuta in cursa electorala de actualul presedinte, Traian Basescu, aflat la finalul celui de-al doilea mandat, dar si Vadim Tudor, un extremist care vrea sa-si vanda Dacia pentru a finanta o campanie in care doar el crede. Doi candidati se detaseaza si, potrivit sondajelor, vor ajunge in turul doi, prevazut pentru 16 noiembrie: actualul premier socialist Victor Ponta si liderul Partidului National Liberal, Klaus Iohannis, provenit din minoritatea germana, scrie publicatia franceza.

Adevarata batalie are insa loc pe un alt front: cel al justitiei. Directia Nationala Anticoruptie (DNA), condusa de o doamna de fier, Laura Kovesi, a inceput o operatiune care vizeaza intregul esichier politic. Palmaresul DNA se imbogateste de la un an la altul: 743 de condamnari in 2012, 1.041 in 2013 si peste 1.500 anul acesta. Printre acestea se numara si cea a fostului premier Adrian Nastase, condamnat in 2012 la doi ani de inchisoare pentru coruptie.

"Procurorii sunt independenti. Putem ancheta ministri, parlamentari, magistrati, ofiteri de politie sau directori de societati publice. Nu avem nici o problema sa anchetam orice caz de coruptie", declara Laura Kovesi.

DNA a cerut ridicarea imunitatii a noua fosti ministri si parlamentari implicati in scandalul Microsoft, precizeaza Le Monde, mentionand de asemenea dosarele Lukoil si EADS. "In aceste dosare, statul a pierdut aproximativ un miliard de euro", a declarat Monica Macovei, candidata la presedintie si fost ministru al Justitiei. Aceasta suma, care corespunde bugetului anual al capitalei Romaniei, ar fi putut finanta constructia a 200 de kilometri de autostrazi, intr-o tara in care infrastructura este invechita, comenteaza cotidianul francez.

Aceasta operatiune a justitiei dezvaluie existenta unei caracatite cu multiple tentacule. La 17 octombrie, o alta ancheta a zguduit viata politica din Romania. Deputatul Viorel Hrebenciuc, eminenta cenusie a Partidului Social Democrat, a fost acuzat de coruptie si trafic de influenta. Conform raportului procurorilor, el ar fi obtinut 120 de kilometri patrati de padure - echivalentul a jumatate din suprafata Bucurestiului. La 15 octombrie, procurorii l-au audiat pe aceasta tema si pe senatorul Ilie Sarbu, socrul premierului Victor Ponta, adauga Le Monde.

Citeste si:
CCR: Procurorii nu mai pot bloca prescrierea faptelor
CCR: Procurorii nu mai pot...

"Vom continua sa anchetam in pofida declaratiilor politicienilor impotriva noastra. Procurorii nostri sunt insensibili la influente, iar dosarele noastre vizeaza reprezentanti ai tuturor partidelor politice", afirma Kovesi, citata de Le Monde, care conchide ca aceasta ofensiva fara precedent a procurorilor zguduie o clasa politica suspectata ca tolereaza o coruptie endemica in Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.