Negocierile pe tema programului nuclear controversat al Teheranului se vor intensifica odata cu apropierea termenului limita 24 noiembrie stabilit in vederea ajungerii la un acord intre Iran si marile puteri.

Iranul si Grupul 5+1 (Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Rusia, China si Germania) urmeaza sa intensifice in urmatoarele saptamani negocierile de la Viena, in speranta incheierii, pana la 24 noiembrie, a unui acord istoric care sa garanteze natura exclusiv pasnica a programului nuclear al Teheranului.

In schimb, Iranul ar urma sa obtina anularea sanctiunilor internationale care ii sufoca economia, insa intr-un mod gradual, initial cu o suspendare, apoi cu o ridicare a acestora, potrivit unor surse diplomatice. Potrivit unor surse diplomatice citate de agentia austriaca de presa APA, cele doua parti vor incerca sa-si "apropie pozitiile".

Cei trei principali actori ai negocierilor, secretarul de Stat american John Kerry, omologul sau iranian Mohammad Javad Zarif si Inaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe Catherine Ashton, vor avea intrevederi in mai multe locuri de pe glob.

Initial, Ashton se va intalni pe 7 noiembrie, la Viena, cu directorii politici ai tarilor din cadrul Grupului 5+1, a anuntat vineri purtatorul sau de cuvant Michael Mann. Ulterior, ea se va deplasa in Oman, unde va participa la o discutie "trilaterala" cu usile inchise cu Kerry si Zarif.

Dupa aceasta discutie, Ashton se va intoarce la Viena pentru discutii cu Grupul "5+1", care vor incepe la 18 noiembrie. Inca nu se stie daca John Kerry si Mohammad Javad Zarif se vor alatura acestor discutii.

Unii speculeaza asupra unei eventuale amanari a termenului limita. In acest sens, un diplomat occidental apropiat dosarului a apreciat luni ca sansele de a ajunge la un acord inainte de termenul limita 24 noiembrie sunt "destul de mici". Insa Statele Unite insista in continuare asupra datei de 24 noiembrie si afirma ca negociatorii inca nu au discutat cu privire la o eventuala amanare.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

John Kerry a afirmat joi ca Iranul va trebui sa demonstreze, in saptamanile care urmeaza, daca este capabil sa ia "decizii dificile" in favoarea unui acord cu marile puteri in domeniul nuclear. Cele doua parti par sa isi fi apropiat pozitiile in anumite puncte, in special asupra reactorului cu apa grea de la Arak, dar si asupra cresterii numarului inspectiilor la instalatiile nucleare iraniene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.