Alegerile prezidentiale si legislative de duminica vor "oferi legitimitate" noii puteri, a declarat vineri un oficial al "Republicii Donetk", autoproclamate de separatistii prorusi in estul Ucrainei.

"Aceste alegeri sunt importante, pentru ca ele vor oferi legitimitate puterii noastre si ne vor indeparta si mai mult de Kiev", a dat asigurari Roman Liaghin, seful comisiei electorale infiintate pentru asa-zisele scrutine parlamentare si prezidentiale care vor avea loc duminica in republicile autoproclamate Donetk si Lugansk, in estul Ucrainei.

"Este regretabil ca Statele Unite si Uniunea Europeana au anuntat deja ca nu vor recunoaste rezultatele acestor alegeri. Aceasta atitudine nu este constructiva", a adaugat Liaghin in cursul unei conferinte de presa, la Donetk.

Liaghin a anuntat ca peste trei milioane de buletine de vot au fost tiparite si ca aproximativ 34.00 de persoane au votat deja pe Internet. El a adaugat ca aproximativ 50 de observatori sunt asteptati pentru alegeri, in special din Rusia, Serbia, Muntenegru, Israel si Statele Unite. "Acesti observatori nu reprezinta Statele Unite, ci diverse organizatii", a precizat Liaghin.

Un observator francez, Jean-Luc Schaffhauser, membru al Parlamentului European si apropiat de partidul de extrema-dreapta Frontul National, prezent la aceasta conferinta de presa, a declarat ca a venit "cu titlu personal" si nu reprezinta Parlamentul.
Republicile Donetk si Lugansk, autoproclamate in aprilie de separatistii prorusi, se pregatesc sa-si aleaga fiecare duminica un presedinte si Parlamentul.

Rusia a anuntat ca va recunoaste rezultatele acestor alegeri, contrar Kievului, Uniunii Europene si Statelor Unite, care considera ca scrutinele organizate de separatistii prorusi din estul Ucrainei contravin procesului de pace deschis prin acordurile de la Minsk din 5 septembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.