In 2014 cel putin 50 de persoane au fost executate in public de regimul dictatorial de la Phenian, din cauza ca au vizionat seriale TV sud-coreene, introduse ilegal in tara.

Potrivit serviciilor secrete ale Coreei de Sud (NIS), autoritatile nord-coreene au condamnat la moarte si executat zece oficiali din Partidul Muncitorilor, condus de dictatorul nord-coreean Kim Jong-un, pentru ca au vizionat seriale TV din Coreea de Sud. Oficialii, care au fost acuzati si de luare de mita si adulter, ar fi persoane apropiate unchiului lui Kim Jong-un, Jang Song-thaek, care a fost executat anul trecut.

Nu se stie inca daca printre cei executati recent se afla si sase oficiali a caror disparitie a fost raportata la inceputul acestei luni. Presa si internetul se afla sub un control strict in Coreea de Nord, dar, in ciuda conditiilor dure, emisiunile si serialele de televiziune straine au devenit din ce in ce mai populare, in ultimii ani, scrie MEDIAFAX.

Unele emisiuni ar fi difuzate pe internet in secret, in timp ce altele sunt introduse ilegal in tara pe suport DVD, casete video si carduri de memorie si apoi vandute pe piata neagra. Un dezertor nord-coreean, care isi spune "Chung", a vorbit despre preferintele publicului din tara sa intr-un documentar difuzat anul trecut de postul TV britanic Channel 4.

Chung ducea ilegal in Coreea de Nord aparate de radio, memorii USB si DVD-uri cu seriale TV si emisiuni de divertisment, pretinzand ca este importator de ciuperci. "Barbatii prefera filmele de actiune. Le-am trimis «Agentul 007: Coordonata Skyfall» recent. Femeilor le plac serialele si dramele", a spus Chung.

Un alt dezertor, ajutat de un grup de activisti din Coreea de Sud, a trimis peste granita, folosind baloane, mai multe serviete continand fluturasi contra regimului lui Kim Jong-un, dar si DVD-uri si alte suporturi media cu filme si productii TV straine. Regimul de la Phenian interzice celor 24 de milioane de locuitori sa urmareasca emisiuni din strainatate, de teama ca ideologia nord-coreeana sa nu fie subminata de influentele straine.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.