Marea Britanie a comandat un supercomputer greu cat 11 autobuze londoneze cu etaj, care sa prognozeze vremea si schimbarile de clima mai bine decat sistemul actual IBM folosit de Biroul de Meteorologie din Regatul Unit, relateaza Bloomberg.

Computerul, care va costa 97 de milioane de lire sterline (157 de milioane de dolari), va fi realizat de compania americana Cray Inc. din Seattle, Washington. Predecesoara companiei, Cray Research Inc., a fost fondata in 1972 de designerul de calculatoare Seymour Cray. Cand va ajunge la capacitate maxima, in 2017, computerul va putea sa efectueze circa 16 milioane de miliarde de calcule pe secunda, scrie MEDIAFAX.

Marea Britanie va inregistra beneficii de 2 miliarde de lire de pe urma acestui computer, pana in 2020, datorita avertismentelor mai detaliate referitoare la seceta si inundatii, care vor contribui la protejarea locuintelor si a afacerilor, potrivit Departamentului pentru Afaceri, Inovatii si Calificari.

"Noul supercomputer, alaturi de observatiile imbunatatite, stiinta si modelarea, va furniza estimari si recomandari mai precise, pentru sustinerea companiilor, populatiei si a guvernului. Va permite modificarea rapida a estimarilor si predictiilor referitoare la vreme, oferindu-ne capacitatea de a imbunatati colaborarea cu alti cercetatori", a afirmat intr-un comunicat directorul Biroului pentru Meteorologie, Rob Varley.

In comunicat se mai arata ca aeroporturile vor beneficia de avertismente mai bune referitoare la ceata, vant puternic si zapada. Producatorii de alimente, procesatorii si retailerii vor profita de calitatea mai buna a estimarilor, care vor ajuta si la protejarea infrastructurii si a operatorilor parcurilor eoliene. De asemenea, imbunatatirea prognozelor pe termen lung referitoare la schimbarile climatice ii va ajuta pe britanici sa se adapteze, potrivit guvernului.

Computerul, cu o greutate de 140 de tone, va fi amplasat, o parte, la sediul Biroului de Meteorologie din Exeter, in sud-estul Angliei, iar o alta parte intr-un parc stiintific din apropiere si va intra in exploatare in septembrie anul viitor, urmand sa ajunga la capacitate maxima in 2017. Capacitatea de stocare a datelor va fi de 17 milioane de gigabiti, iar memoria de 2 milioane de gigabiti.

Citeste si:
VIDEO Inundații la metroul în Paris, după ce a plouat torențial o oră
VIDEO Inundații la metroul și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.