Pentru ca sunt din ce in ce mai ingrijorati de criza dintre Moscova si Kiev, belarusii revin la traditiile nationale, jucand cartea patriotismului pentru a se indeparta de Rusia.

Vara aceasta, Aleksandr Lukasenko, liderul autoritar al Belarusului, a surprins auditoriul pronuntand un discurs nu in limba rusa, cum facea de obicei, ci in belarusa, limba nationala pe care o calificase anterior ca fiind o "limba saraca".

In ultimele luni, patriotismul a crescut considerabil in aceasta fosta republica sovietica aflata la frontiera cu Rusia si din ce in ce mai multi locuitori, din populatia de 9,5 milioane de persoane, se inscriu la cursuri de limba belarusa si se casatoresc conform traditiilor nationale.
Aceasta admiratie pentru identitatea nationala nu este altceva decat un act politic, apreciaza analistul si istoricul Aleksei Korol.

"Subliniind caracteristicile lor nationale, oamenii marcheaza dezacordul fata de agresiunea si sovinismul rus", a declarat el pentru AFP.

In opinia sa, belarusii urmeaza exemplul vecinilor lor ucraineni, pentru care vorbirea in limba nationala a devenit un simbol al rezistentei impotriva influentei Rusiei, acuzata ca ii sustine pe separatistii prorusi care lupta contra fortelor Kievului in estul tarii. Purtarea unor tinute cu broderii nationale, cunoscute drept "Visivanki", a devenit la moda, atat pe strazi cat si in cluburile de noapte, scrie MEDIAFAX.

Iulia Litvinova, o croitoreasa care in mod obisnuit lucreaza camasi pentru tarani, a inregistrat o crestere semnificativa a comenzilor. "Am comenzi pentru urmatoarele trei luni, desi inainte brodam doar doua pe luna", a declarat ea. Preturile camasilor, care variaza intre 160 si 560 de euro, reprezinta o mica avere in aceasta tara in care salariul mediu lunar este de 400 de euro. Pentru cei care nu isi pot permite sa achizitioneze o tinuta brodata, sunt disponibile tricouri cu simboluri folclorice. "Am vandut peste o mie in ultimele doua luni", se bucura Pavel Bielavuss, care a fost nevoit sa lanseze un site de Internet pentru a face fata cererilor.

Citeste si:
Steagurile Rusiei și Belarusului, interzise pe terenurile de la...
Steagurile Rusiei și...

Antreprenorul a organizat de asemenea un targ pentru creatorii de tinute traditionale. Acest eveniment, despre care au scris ziarele de stat, a avut un adevarat succes, cu mii de vizitatori. "Tot ce este aici trebuie pastrat: broderiile, obiceiurile, limba. Le-am mostenit de la stramosii nostri", apreciaza Aliona Hlopteva, prezenta la targ.

"In ultimii ani, autoritatile au incercat sa inabuse identitatea nationala a belarusilor", apreciaza analistul Aleksei Korom. "Dar rezistenta culturala era latenta in societate si evenimentele din Ucraina au stimulat-o". Incetul cu incetul, politicile culturale ale statului au inceput sa se schimbe, in special in ceea ce priveste limba belarusa, in mod obisnuit sustinuta doar de opozitie.

Dupa ce Aleksandr Lukasenko a incercat intotdeauna sa reduca utilizarea limbii belaruse in tara - ajungand chiar sa concedieze profesori care predau in aceasta limba - elevii sunt obligati acum sa studieze belarusa o ora in plus pe saptamana, fata de doua ore pana in prezent.
Pentru liderul belarus, acesta este un mod de a se distanta de Rusia, dupa ce in martie a criticat decizia Moscovei de a anexa peninsula ucraineana Crimeea.

Citeste si:
Dancila: Va indemn sa reflectati la importanta patriotismului si a...
Dancila: Va indemn sa...

"Este o abordare eronata", a afirmat el in octombrie la postul de televiziune Euronews, punand sub semnul intrebarii argumentele Rusiei, potrivit carora Moscova nu a facut altceva decat sa recastige o regiune care i-a apartinut pana in 1954.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.