Lava vulcanului Kilauea a ajuns la doar cativa metri de case, a avansat cu aproximativ 250 de metri in ultimele 24 de ore catre orasul Pahoa, in estul insulei.

Lava vulcanului Kilauea ameninta de cateva saptamani zone locuite si se afla la cel putin o suta de metri de o casa, luni, avansand cu aproximativ noua metri pe ora.

"Din cauza localizarii, directiei si inaintarii actuale a lavei, rezidentii fac obiectul unor masuri de evacuare", a anuntat politia comitatului Hawaii.

Lava, care arde totul in calea sa, a avansat cu aproximativ 250 de metri in ultimele 24 de ore catre orasul Pahoa, in estul insulei, au adaugat autoritatile. Primarul comitatului Hawaii, Billy Kenoi, a instituit stare de urgenta luna trecuta, cand lava a ajuns la cel putin 1,6 kilometri de zona rezidentiala Ka'ohe Homesteads, scrie MEDIAFAX.

Saptamana trecuta, guvernatorul statului Hawaii, Neil Abercrombie, a cerut recunoasterea situatiei de catastrofa din partea administratiei americane, cu scopul de a spori masurile luate de serviciile de urgenta. Lava ameninta, de asemenea, un drum principal, iar 900 de copii care vor fi stramutati, potrivit Biroului guvernatorului Abercrombie.

Insula Hawaii, adesea denumita si Marea Insula, este cea mai mare dintre cele opt principale insule care formeaza acest stat american din Oceanul Pacific, un arhipelag care numara 137 de insule in total.

Kilauea este un vulcan scut, construit aproape in intregime din rauri de lava fluida. Scurgere dupa scurgere se raspandeste in toate directiile dintr-un orficiu central aflat in varf sau dintr-un grup de orificii, formand un con cu o panta usoara de forma plata sau usor rotunjita, cu un profil asemanator unui scut de cavaler. Vulcanii scut sunt formati incet prin acumularea a mii de rauri de lava numita lava bazaltica care se imprastie pe distante mari si apoi se intaresc in foi subtiri, cu o mica inclinatie. Lava erupe in mod frecvent si din guri aflate de-a lungul fracturilor (zone de rift) care apar pe marginile conului. Unii din cei mai mari vulcani din lume sunt vulcani scut.

Citeste si:
Primele țări care au intrat în 2023. Ultimele state care vor...
Primele țări care au intrat...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.