Pensionarii britanici se numara printre cei mai saraci din UE si o duc mai rau decat cei din Europa de Est, inclusiv Romania, sustine Daily Express.

Cincisprezece tari stau mai bine decat Marea Britanie atunci cand este vorba despre nivelul de saracie in cazul persoanelor cu varste peste 65 de ani, potrivit unui nou raport realizat de Centrul International pentru Longevitate (ILC-UK). Germania, Austria, Spania, Danemarca, Polonia, Irlanda, Norvegia, Slovacia, Luxemburg, Cehia, Ungaria si Olanda se claseaza inaintea Marii Britanii. In plus, 16,1% dintre pensionarii britanici traiesc intr-o relativa saracie, in timp ce in Romania proportia acestora este de 15,4%, iar in Letonia de 13,9%.

Taierile bugetare au determinat persoanele cu varste cuprinse intre 50 si 65 de ani sa se lupte pentru a putea ramane in serviciu pana la varsta de pensionare. Cel putin 1,5 milioane de persoane cu varste peste 50 de ani au fost nevoite sa renunte la locul de munca in ultimii opt ani din cauza unei combinatii de somaj, sanatate precara sau pensionare anticipata fortata.
"Sistemul de pensii de stat este stors si este dificil ca oamenii sa continue sa faca economii cand castigurile nu cresc iar costurile sunt tot mai mari", a declarat o purtatoare de cuvant a ILC-UK.

Organizatiile umanitare au cerut guvernului sa faca mai multe pentru a-i sprijini pe cei care au nevoie. "Este scandalos ca atat de multe persoane in varsta din Marea Britanie traiesc in saracie si nu isi pot permite sa manance decent sau sa aiba caldura in locuinte. Multi pensionari traiesc cu venituri foarte mici si au mers pe sarma in ultimii ani in timp ce preturile la mancare si utilitati au crescut", a declarat Caroline Abrahams, din cadrul organizatiei Age UK. Raportul, care urmeaza sa fie publicat in aceasta saptamana, arata ca pensia de stat in Marea Britanie este de doar 31,9% din salariul mediu, scrie MEDIAFAX.

"Marea Britanie are unele dintre cele mai mici pensii din lumea dezvoltata. Ne bazam in foarte mare masura pe pensiile private dar cei care nu au sansa de a economisi, care poate si-au pierdut locul de munca sau, ca multe femei, nu au sansa de a primi o pensie de stat mai mare, sunt lasati sa traiasca in saracie", sustine expertul Ros Altmann.

Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.