Autoritatile politice si judiciare iraniene au promis pedepse dure pentru autorii recentelor atacuri cu acid comise impotriva unor femei la Ispahan, care au declansat panica in intreaga tara.

"Guvernul va face tot posibilul pentru a aresta si aduce in fata justitiei persoana sau persoanele responsabile pentru aceste atacuri. Cea mai dura pedeapsa ii asteapta pe cei care au comis aceste atacuri", a declarat presedintele Hassan Rohani, intr-o reuniune a Consiliului de ministri.

In ultimele saptamani, patru femei au fost vizate de atacuri cu acid comise de agresori circuland pe motociclete, la Ispahan, oras turistic situat la 450 de kilometri sud de capitala Teheran. Ultimul incident a fost inregistrat la 15 octombrie si, de atunci, niciun alt caz de atac cu acid nu a mai fost semnalat, potrivit autoritatilor.

La randul sau, procurorul general Gholam-Hossein Mohseni Ejeie, care conduce ancheta in acest caz, a promis pedepsirea autorilor atacurilor cu acid. "Este vorba despre un act inuman, ilegal, violent si contrar islamului. Toata lumea trebuie sa contribuie pentru arestarea persoanei sau persoanelor vinovate, care vor primi cea mai dura pedeapsa", a declarat Mohseni Ejeie, care s-a deplasat la Ispahan, pentru a supraveghea operatiunile serviciilor judiciare si ale fortelor de ordine. Cei doi oficiali iranieni au afirmat ca este vorba despre o acuzatie pasibila de pedeapsa capitala.

Atacurile au provocat panica in intreaga tara. Manifestatii au avut loc la Ispahan si la Teheran, iar numeroase zvonuri cu privire la noi atacuri cu acid, in special la Teheran, Mashad, Tabriz, Yazd au circulat pe retelele sociale, fiind ulterior dezmintite de autoritati. Potrivit unor zvonuri aparute pe retelele sociale, victimele atacurilor de la Ispahan nu respectau codul vestimentar impus de lege, care le obliga pe femei sa-si acopere capul cu un val, insa aceste speculatii au fost dezmintite de autoritati, scrie MEDIAFAX.

"Nu trebuie sa se dea crezare unor cuvinte suspecte si inexacte care au in vedere sa nelinisteasca opinia publica, acuzand in mod nedrept persoane sau grupuri"
, a declarat presedintele Rohani. El si-a exprimat convingerea ca "fortele de ordine, justitia, Gardienii Revolutiei si militiile islamice de voluntari Bassij vor depune toate eforturile pentru solutionarea problemei".

Citeste si:
Zelenski acuză Iranul că minte în privinţa dronelor trimise Rusiei
Zelenski acuză Iranul că...

De asemenea, presedintele Rohani a adaugat ca o noua lege "pregatita de Guvern si autoritatea judiciara" urmeaza sa fie prezentata in perioada urmatoare in Parlament pentru inasprirea pedepselor la adresa celor care comit astfel de acte. La randul sau, Gholam-Hossein Mohseni Ejeie a lansat un avertisment dur "grupurilor contrarevolutionare" si la adresa unor "site-uri de informatii si publicatii", acuzate de provocari prin faptul ca au facut o legatura intre atacurile cu acid si o lege aflata in prezent in dezbatere in Parlament.

Legea, numita "sprijin pentru cei care promoveaza virtutea si lupta impotriva viciilor", vizeaza sustinerea cetatenilor care le incurajeaza pe femei sa respecte valul islamic. Legea precizeaza ca cetatenii de rand le pot "recomanda verbal" femeilor sa respecte valul si interzice "orice actiune" in acest sens.

Citeste si:
Rouhani: Iranul trebuie sa-i pedepseasca pe toti cei responsabili de c
Rouhani: Iranul trebuie sa-i...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.