Reluarea discutiilor la nivel inalt intre cele doua Corei parea compromisa luni, Phenianul refuzand sa-si confirme participarea la dialog.

Cele doua state surori si rivale au decis la inceputul lui octombrie sa coopereze in vederea reluarii unui dialog la nivel inalt suspendat de sapte luni. Seulul a propus Phenianului o intalnire pe 30 octombrie.

Dar intr-un fax semnat duminica de Comisia Nationala pentru Aparare, Coreea de Nord a anuntat ca renunta sa reia aceste discutii. Acuzand Seulul de lipsa de sinceritate, Comisia, instanta militara cu cel mai inalt rang din tara, le-a reprosat autoritatilor sud-coreene refuzul de a interzice unor activisti sa lanseze manifeste ostile regimului nord-coreean peste frontiera.

"Este necesar sa reflectam de doua ori la intrebarea daca aceste contacte la nivel inalt pot fi reluate intr-o asemenea atmosfera", apreciaza Comisia.

Ministerul sud-coreean al Unificarii a anuntat luni ca a raspuns autoritatilor nord-coreene, exprimandu-si dorinta de a relua dialogul. Seulul a indemnat Phenianul sa nu transforme lansarea unor manifeste intr-o conditie prealabila.

"Am indemnat totodata Coreea de Nord sa-si clarifice pozitia cu privire la propunerea noastra privind o intalnire pe 30 octombrie", a declarat un purtator de cuvant al ministerului, Lim Byeong-cheol.

Phenianul este foarte iritat de aceste manifeste, dispersate de ani de zile de catre activisti sud-coreeni, dintre care o buna parte sunt nord-coreeni refugiati. Este vorba despre manifeste de propaganda care denunta caracterul autoritarist al regimului stalinist si-i indeamna pe nord-coreeni sa inlature liderii de la putere.

Locuitori sud-coreeni au incercat sambata sa opreasca activisti care voiau sa disperseze aproximativ 50.000 de manifeste peste frontiera, reprosandu-le ca le pun vietile in pericol, in cazul unor represalii nord-coreene. Activistii, in care s-a aruncat cu oua, au fost nevoiti sa renunte la operatiune. Cele doua state au semnat doar un armistitiu dupa Razboiul Coreei, in 1953, si se afla in continuare, in mod teoretic, in razboi. Cele doua Corei au decis sa coopereze si sa reia dialogul cu ocazia unei vizite, foarte rare, in Coreea de Sud a trei oficiali nord-coreeni de rang inalt, inclusiv doi membri ai anturajului numarului unu de la Phenian Kim Jong-un.

Citeste si:
Audi, BMW și Mercedes, amendate în Coreea de Sud pentru manipularea...
Audi, BMW și Mercedes,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.