California va pune capat aplicarii in inchisori a unor pedepse colective in baza originii etnice, o practica segregationista pe care acest stat din vestul Statelor Unite era singurul din tara care o implementa.

Un proiect de acord in acest, primit joi de AFP, urmeaza "sa puna capat practicii «lockdown» in inchisorile californiene", care consta in inchiderea colectiva in celule a detinutilor de aceeasi origine etnica, in urma unei infractiuni sau agresiuni comise de catre alt detinut de aceeasi origine.

"Suntem bucurosi de acest acord si optimisti in lgatura cu faptul ca va fi aprobat de tribunalul" din Sacramento, in nordul Californiei, a comentat Departamentul californian al inchisorilor (CDCR) intr-un comunicat. Aceasta autoritate in domeniul penitenciar "a inceput sa lucreze de doi ani la reforme reflectate in acord si sa le puna in practica incepand din mai", a adaugat CDCR in comunicat, trimis AFP prin e-mail.

Un purtator de cuvant al CDCR a precizat pentru AFP ca proiectul de acord urmeaza sa fie depus "rapid, poate astazi (joi)", la tribunal si urmeaza sa primeaca ulterior acordul judecatorului federal care a urmarit dosarul.

"Suntem bucurosi ca (statul) California se alatura restului lumii si abandoneaza aceasta practica oribila", a subliniat Rebekah Evenson, o avocata de la Prison Law Office, organizatia de apararea drepturilor civice care a semnat acordul cu procurorul Californiei Kamala Harris.

Inchisorile californiene inregistreaza "detinutii in baza originii etnice - afroamericane, albe, hispanice sau alta", a declarat ea pentru AFP.

"Ei nu trateaza un grup rasial mai rau ca pe celalte, dar considera ca, daca o persoana de culoare porneste o incaierare, atunci toate persoanele de culoare sunt potential periculoase" si le pedepsesc pe toate in mod colectiv. Procedeaza la fel cu alte categorii, a continuat ea. "Ei presupuneau ca toti detinutii erau afiliati unor bande, dar doar 30 pana la 50% fac parte" din bande, a adaugat ea.

Citeste si:
Ministerul Educației propune pedepse inspirate din comunism: elevi...
Ministerul Educației propune...

Aceasta practica discriminatorie a fost denuntata intr-o plangere datand din 2008, care a fost transformata intr-o plangere in nume colectiv.

Plangerea initiala a fost depusa de catre un detinut, Robert Mitchell, de la Inchisoarea High Desert State, dupa un incident din 2006. "Intreaga populatie (carcerala) afroamericana din sectorul C" al inchisorii a fost "plasata in «lockdown» dupa un incident care a avut loc in alt sector, implicand membri de alta origine etnica", se arata in plangere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.