Guvernul Suediei a anuntat joi ca nu va mai prelungi acordul de cooperare cu Rusia in domeniul militar, potrivit unui comunicat, in contextul in care Marina suedeza incearca sa gaseasca un submarin "strain" in zona Marii Baltice, suspectat ca ar fi rusesc, relateaza agentia Tass, in pagina online.

"Guvernul a decis sa nu prelungeasca acordul privind realizarea unor exercitii (militare) comune cu Rusia, document care reglementeaza cooperarea dintre fortele militare ale celor doua state", informeaza comunicatul, subliniind ca "activitatile de cooperare dintre fortele militare suedeze si cele ruse au fost suspendate".

Stockholmul afirma ca militarii rusi "actioneaza intr-un mod foarte provocator in zona Marii Baltice", unde au avut loc "incalcari vizand integritatea teritoriala a statelor" din regiune. Totusi, Guvernul apreciaza ca "un atac militar direct (al Rusiei) impotriva Suediei este putin probabil".

Autoritatile de la Stockholm intentioneaza sa consolideze capacitatea de aparare a tarii, noteaza Tass, mentionand ca bugetul pentru domeniul militar va fi suplimentat cu 2015 cu 75 de milioane de euro, scrie MEDIAFAX.

Marina suedeza a declansat vineri o operatiune in care sunt mobilizati peste 200 de oameni, nave invizibile pe radar, dragoare de mine si elicoptere, cu scopul de a gasi un submarin "strain" in apele din jurul capitalei Stockholm. Duminica, armata a publicat o fotografie in care apare o forma intunecata.

Rusia a negat orice implicare, afirmand ca submarinul cautat este olandez, o afirmatie dezmintita de catre Olanda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.