Judecatorul care a prezidat Comisia ONU de ancheta ce a denuntat incalcari sistematice ale drepturilor omului in Coreea de Nord a indemnat miercuri Organizatia Natiunilor Unite sa declanseze proceduri judiciare impotriva Phenianului pentru crime de razboi, relateaza AFP.

Consiliul de Securitate al ONU ar trebui sa dea in judecata Coreea de Nord la Curtea Penala Internationala si sa nu "faca troc" intre posibilitatea unor actiuni dure impotriva Phenianului si cateva concesii, a declarat judecatorul australian Michael Kirby.

Organizatia Natiunilor Unite se confrunta cu "un moment al adevarului si este extrem de important ca (membrii organizatiei) sa nu renunte in fata unor imbrobodeli" ale Phenianului, a subliniat Kirby in fata unor jurnalisti, la sediul ONU de la New York, scrie MEDIAFAX.

Aceasta Comisie de ancheta a ONU a publicat in februarie un raport care denunta abuzuri si incalcari sistematice ale drepturile omului in lagarele de detentie din Coreea de Nord, evocand aplicarea torturii, violuri, asasinate si sclavia. Aceste abuzuri constituie crime impotriva umanitatii si ar putea motiva o sesizare a CPI, a anuntat Comisia.

Concluziile acestui raport au la baza saptamani de audieri publice ale unor exilati nord-coreeni. In opinia lui Michael Kirby, acest document prezinta "probe credibile despre fapte incredibile".

Phenianul a publicat un contra-raport care respinge probele prezentate de Comisia de ancheta, dar a acceptat anumite critici din partea ONU. Insa judecatorul Kirby apreciaza ca acestea din urma sunt de o importanta limitata. Phenianul si-a exprimat totodata dorinta redeschiderii dialogului cu Coreea de Sud, pentru prima data in ultimii cinci ani, si l-a eliberat marti pe Jeffrey Fowle, unul dintre cei trei americani detinuti in Coreea de Nord.

Insa Michael Kirby a catalogat aceste gesturi drept "firimituri aruncate comunitatii internationale". In opinia sa, nu trebuie sa se considere ca un dat faptul ca China va opune un vot de veto unei rezolutii a Consiliului de Securitateal ONU privind trimiterea aliatului sau nord-coreean in fata CPI, deoarece Beijingul a dat dovada de reticenta in recurgerea la dreptul de veto in trecut, a notat el.

Citeste si:
New York Times: Rusia cumpără muniție de artilerie de la Coreea de...
New York Times: Rusia cumpără...

Japonia si Uniunea Europeana vor propune luna viitoare Adunarii Generale a ONU un proiect de rezolutie vizand sesizarea CPI pentru "crime impotriva umanitatii" comise in Coreea de Nord. Votul este asteptat la sfarsitul lui noiembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.