40% dintre utilizatorii americani de internet spun ca au fost hartuiti online si aproape trei sferturi dintre ei au fost martori la cel putin o hartuire online.

Hartuirea online merge de la injurii si poate sa ajunga pana la amenintari de ordin fizic, precizeaza Institutul Pew Research Center, autorul acestui studiu. Dintre utilizatorii de internet, 27% au raportat ca au fost injurati, 22% au fost pusi in mod intentionat intr-o situatie stanjenitoare de o alta persoana, 8% au fost urmariti sau au primit amenintari de ordin fizic, iar 6% au fost agresati sexual online.

In plus, 53% dintre acesti utilizatori spun ca au fost martori la initiative ce vizau punerea unei persoane intr-o situatie stanjenitoare, 25% au fost la curent cu anumite amenintari de ordin fizic initiate de persoane cunoscute si aproape 20% dintre ei au cunoscut cel putin o persoana care a fost urmarita si agresata sexual.

Utilizatorii in varsta de 18-19 ani sunt cei mai susceptibili sa fie hartuiti sau sa fi fost martorii unei hartuiri online. Aproximativ 65% dintre acesti tineri au raportat ca au fost victimele unei hartuiri online, iar 92% dintre ei spun ca au asistat la o astfel de hartuire.

Barbatii suporta mai multe injurii si plasari in situatii stanjenitoare, in timp ce tinerele femei devin mai des victime ale hartuirii sexuale si urmaririi online. Dintre femeile de 18-24 ani, 25% afirma ca au fost urmarite si victime ale hartuirilor cu caracter sexual. Doua treimi dintre incidente au loc pe retelele de socializare, 22%, in sectiunile de pe site-uri dedicate comentariilor, si 16%, pe site-urile de jocuri online.

Dintre cei care au fost victime ale hartuirilor, 60% au ales sa ignore cele mai multe dintre aceste incidente, 40% au luat masuri, blocand, de exemplu, anumite persoane pe retelele de socializare sau eliminandu-le din listele lor de prieteni sau schimbandu-si numele de utilizator pe acele retele. Doar 5% dintre ei au depus plangere. O treime dintre victime considera ca aceste incidente au fost "foarte" si "extrem" de tulburatoare, in timp ce 15% spun ca acele incidente le-au afectat reputatia.

Citeste si:
Cătălin Măruță, desființat de internauți pe Threads. Prezentatorul...
Cătălin Măruță, desființat de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.