Comisia Europeana condusa de Jean-Claude Juncker a fost aprobatade Parlamentul European cu 423 de voturi "pentru", 209 voturi "impotriva" si 67 de abtineri.

La finalul unei sesiuni de peste trei ore, in care Jean-Claude Juncker si-a prezentat programul, presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a anuntat ca din cei 699 de eurodeputati care au votat, 423 au dat vot favorabil noii Comisii Europene, 209 au votat "impotriva", iar 67 s-au abtinut.

Chiar daca discutiile au fost aprinse, Juncker fiind acuzat de dictatura si de lispa de curaj, votul a fost unul previzibil, intrucat echipa luxemburghezului a beneficiat de sprijinul principalelor doua grupuri politice din Parlamentul European, PPE si S&D. Comisiile de specialitate din PE au avizat pozitiv, marti, candidaturile slovenei Violeta Bulc si slovacului Maros Sefcovici pentru Comisia Europeana, in urma unei remanieri decise de Jean-Claude Juncker, deschizand calea pentru organizarea votului de miercuri.

Remanierea Comisiei a fost necesara dupa ce slovena Alenka Bratusek a fost respinsa de eurodeputati la audierile din comisiile de specialitate ale PE. Social-democratul slovac Maros Sefcovici, desemnat initial comisar pentru Transporturi, a fost ulterior propus vicepresedinte pentru Energie si Clima. Portofoliul pentru Transporturi i-a fost incredintat noii candidate slovene, liberala Violeta Bulc, vicepremier in Guvernul condus de Miro Cerar, scrie MEDIAFAX.

Noua echipa a Comisiei Europene are un profil politic mai pronuntat decat al Comisiei in exercitiu conduse de Jose Manuel Barroso, in conditiile in care printre membrii sai se afla trei fosti premieri (finlandezul Jyrki Katainen, letonul Valdis Dombrovskis si estonul Andrus Ansip), doi fosti ministri de Externe (olandezul Frans Timmermans si italiana Federica Mogherini) si doi fosti ministri ai Economiei (francezul Pierre Moscovici si daneza Margrethe Vestager).

Citeste si:
Corina Crețu: Suntem la un pas de ridicarea vizelor pentru intrarea...
Corina Crețu: Suntem la un...

Comisarul desemnat de Romania este Corina Cretu, care a primit portofoliul Politica Regionala. Ea a primit aviz pozitiv din partea Comisiei REGI in urma audierii desfasurate la 1 octombrie. Comisia Juncker isi va incepe mandatul la 1 noiembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.