Seful politiei britanice, Bernard Hogan-Howe, sustine ca cel putin cinci britanici pleaca in fiecare saptamana in Irak sau in Siria pentru a se alatura gruparii Stat Islamic (SI).

"Avansarea gruparii SI in Irak si Siria, care se desfasoara tot mai repede, apropiindu-se de Turcia, nu este un fapt care are loc in tinuturi indepartate", a declarat seful politiei. "Stim ca peste 500 de britanici au plecat in zone de conflict pentru a se alatura gruparii. Unii dintre ei s-au intors, insa multi altii vor dori sa se alature SI in lunile sau poate anii urmatori", a adaugat el.

"Avem in continuare o medie de cinci persoane care se alatura gruparii teroriste in fiecare saptamana. Cinci cetateni britanici pe saptamana, poate parea putin, dar sunt 50 de saptamani pe an, adica 250 de noi recruti, ceea ce inseamna o crestere de 50 la suta a numarului de britanici care au mers deja in zone de conflict"
, a declarat el. "Aceste date se refera la numarul minim de persoane plecate. Pot fi multi altii care au calatorit intr-o alta tara inainte de a merge in Siria si Irak, fapt ce poate fi stabilit cu dificultate", a explicat Bernard Hogan-Howe.

El a apreciat ca revenirea pe strazile britanice "a unor indivizi cu o posibila experienta militara reprezinta un risc pentru comunitatile noastre".

Potrivit coordonatorul UE impotriva terorismului, Gilles de Kerchove, numarul europenilor care s-au alaturat combatantilor din gruparea Stat Islamic in Siria si in Irak a crescut, la sfarsitul lui septembrie, la peste 3.000. In Siria, fortele kurde care apara orasul sirian Kobane asteptau marti intariri, dupa ce au rezistat unui nou asalt din partea jihadistilor SI.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.