Minoritatea yazidi din Irak este victima unei tentative de genocid din partea jihadistilor din cadrul gruparii Statul Islamic (SI) dupa ce s-a intors dintr-o vizita in nordul Irakului.

"Elemente arata in mod clar o tentativa de comitere a unui genocid", a declarat adjunctul secretaruui general al ONU Ivan Simonovici, care s-a intalnit timp de o saptamana cu reprezentanti si refugiati la Erbil, Bagdad si Dahuk.

Atrocitatile comise de catre combatanti SI in ultimele patru luni pot fi considerate crime de razboi si crime impotriva umanitatii, a adaugat Simonovici, in fata presei, la sediul ONU din New York. In cazul membrilor comunitatii yazidi, crimele ar putea fi considerate o tentativa de genocid deoarece exista probe ale unei vointe de a-i extermina in cazul in care refuza sa se converteasca, in opinia sa.

Zeci de mii de etnici yazidi au fugit din nordul Irakului, temandu-se ca vor fi ucisi, dupa ce au fost persecutati pentru credinta lor religioasa.

Jihadistii din cadrul SI au revendicat, intr-un numar recent al revistei lor Dabiq, vanzarea unor femei si copii yazidi ca sclavi si au afirmat ca aceasta minoritate a fost aleasa din cauza obiceiurilor ei unice. O minoritate kurdofona din Irak, foarte inchisa si vulnerabila, comunitatea yazidi este adepta unei credinte de origine in parte zoroastriana, considerate de catre jihadisti ca "adoratoare a diavolului", scrie MEDIAFAX.

Ivan Simonovici a putut sa asculte aproximativ 30 de etnici yazidi care i-au vorbit despre experientele lor dureroase, inclusiv despre executia unui grup de etnici yazidi care se adunase intr-o scoala si care refuza sa se converteasca.

Mii de etnici yazidi s-au retras in munti, in apropiere de Sinjar, bastionul lor, timp de mai multe zile, in august, in timp ce altii erau masacrati, iar soarta a sute de femei si copii devenea nesigura. Asociatia pentru apararea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) a anuntat la inceputul lui octombrie, intr-un raport, ca femei yazidi au fost rapite, supuse unor agresiuni sexuale ori vandute si cumparate de combatanti SI.

"Rapirea si agresarea sistematica a unor civili yazidi pot fi asimilate unor crime impotriva umanitatii", sublinia HRW intr-un comunicat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.