Presedintele in exercitiu al Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a declarat luni la Londra ca premierul David Cameron ar comite o "eroare istorica" daca si-ar indeparta tarile est-europene in cadrul negocierilor pe care intentioneaza sa le desfasoare cu UE, relateaza AFP.

La presiunea euroscepticilor din tabara sa conservatoare (dreapta) si a partidului eurofob UKIP, David Cameron a promis ca, in cazul in care va fi reales anul viitor, sa organizeze un referendum pe tema iesirii Marii Britanii din UE in 2017. El vrea in prealabil sa renegocieze termenii relatiei tarii cu Uniunea Europeana.
Barroso a afirmat, intr-un discurs rostit la institutul Chatham House din Londra, ca "CE este in continuare dispusa sa participe la discutii constructive", amintind totusi ca "schimbarile trebuie acceptate de toate tarile".

"Este o iluzie sa crezi ca poate fi creat un spatiu pentru dialog daca tonul si fondul argumentelor avansate pun la indoiala principiul existent si ofenseaza alte state membre", a adaugat el, potrivit MEDIAFAX.

"Ar fi o eroare istorica din partea Marea Britanii sa continue sa-si indeparteze aliatii firesti din Europa Centrala si de Est in legatura cu problemele" referitoare in special la libertatea de circulatie in cadrul UE, "in timp ce ati fost unii dintre cei mai entuziasmati aparatori ai aderarii lor", a afirmat el.

Subliniind ca sunt "probleme care trebuie discutate si ameliorate (...) fara a pune sub semnul intrebarii fundamentele", el a marturisit ca are o "problema cu ipoteza - care nu este practic pusa la indoiala de oamenii politici britanici - ca exista o tensiune permanenta intre interesele Marii Britanii si cele ale UE".

"Experienta mea mi-a aratat contrariul", a adaugat el, considerand ca in cazul a numeroase puncte, in special costurile schimbarii climatice sau sanctiunile impotriva Rusiei, Marea Britanie "probabil" ca nu ar fi putut gasi o solutie multumitoare "fara putin ajutor din partea prietenilor sai" europeni.

Cerand oamenilor politici britanici "sa expuna faptele asa cum sunt" si sa apere atuurile pe care UE le reprezinta pentru Marea Britanie, el a avertizat asupra faptului ca "daca oamenii nu citesc decat reprezentari negative si deseori false ale faptelor in ziare, de luni pana vineri, nu va puteti astepta ca ei sa arboreze drapelul european la poarta duminica doar pentru ca politicienii le spun ca este ceea ce trebuie sa faca".

Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.